Concurență acerbă la concursul de rezidențiat. 74 de săli pregătite pentru candidați

rezidentiat

2145 de absolvenți s-au înscris la concursul de rezidențiat –  sesiunea 21 noiembrie 2021 în centrul universitar Iași, iar peste 70 de amfiteatre şi săli de concurs au fost pregătite pentru aceștia.

Dacă numărul candidaților la Medicină este aproape egal cu cel de anul trecut (1084 față de 1087) la Medicină Dentară numărul candidaților este mult mai mic față de anul trecut: 508, față de 668. La Farmacie, în schimb, a crescut semnificativ numărul de candidați: 553, față de 360, anul trecut.

Așadar, concurența va fi mai mare în acest an, având în vedere că numărul de poziții scoase la concurs a scăzut dramatic față de sesiunea noiembrie 2020: Ministerul Sănătății a scos la concurs doar 6219 locuri și posturi, față de 9011.

Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași: „Pentru că situația epidemiologică este în continuare la fel de gravă, vom avea grijă ca acest concurs  să se desfășoare în condiții de confort și siguranță optime: se vor lua măsuri igienico-sanitare pentru protejarea candidaţilor, dar şi a personalului implicat în organizare și vom aloca un număr mai mare de săli și amfiteatre, cu ajutorul celorlalte universități ieșene. Știu că în acest an concurența este mai mare, dar am încredere în absolvenții noștri că vor fructifica cunoștințele dobândite în timpul facultății și vor obține cele mai bune rezultate. Le doresc tuturor mult succes!”.

Concursul de rezidențiat se va desfăşura duminică, 21 noiembrie,  în cele șase centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, după aceeaşi metodologie, pe o durată de 4 ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări. Repartizarea candidaților pe săli se face diferențiat, pe domeniile pentru care s-au înscris, de către fiecare universitate de medicină și farmacie.

Accesul în clădirea de concurs este permis doar candidaţilor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, celor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV- 2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ calificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, efectuat de un furnizor de servicii medicale autorizat, respectiv candidaţilor care fac dovada că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară infectării cu SARS-CoV-2.


Dovada vaccinării, testării sau trecerii prin boală pentru cetăţenii UE se realizează prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID care va fi verificat la intrarea în clădire prin aplicaţia mobilă de verificare dezvoltată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), iar în cazul cetăţenilor din afara UE, prin intermediul documentului de vaccinare emis de unitatea sanitară din afara României unde a fost administrat vaccinul sau, după caz, al documentului care atestă trecerea prin boală prezentat în limba ţării respective şi în limba engleză.