Concert de 25 de milioane de euro la Ateneul Național din Iași

ateneu1

Cele mai râvnite viori din lume vor ajunge în curând la Ateneul Național din Iași. Violoniștii de seamă – Liviu Prunaru, Gabriel Croitoru, Alexandru Tomescu, acompaniați de pianstul Horia Mihail vor susține cele mai scumpe concerte din Iași.

Un duel al viorilor de 25 de milioane de euro și 954 de ani de povești și de tonuri scoase care au înconjurat întreaga lume se vor asculta pe scena Ateneului Național din Iași.

Valoarea celor trei viori depășește suma de 25 de milioane de euro, ele fiind considerate astăzi un adevărat tezaur.

Vioara, numită unul dintre cele mai expresive instrumente creează o mulțime de povești doar din tonul ei, dar există mai multe povești de spus despre vioară, cât și despre tonul ei. Cele trei viori au povești bogate, ascunse în lemnul și corzile lor. Prin calitatea și raritatea lor, nimeni nu le-ar putea nega marea valoare.

Alexandru Tomescu – Vioară Stradivarius Elder-Voicu (319 ani)

În septembrie 2007 Alexandru Tomescu a câștigat dreptul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702 pentru o perioadă de cinci ani. Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi unul din cele mai bine conservate instrumente Stradivarius.

Liviu Prunaru – Vioară „Guarneri” (345 ani)

Liviu Prunaru este în prezent Konzertmeister în orchestra „Concertgebouw” din Amsterdam și, în același timp, profesor de vioară la „Academia Menuhin” din Gstaad (Elveția). Cântă pe o vioară „Guarneri” din 1676, care a apaținut cândva virtuosului violonist Jan Kubelik.

Gabriel Croitoru – Vioara Guarnieri del Gesu (290 ani)

Cunoscută și sub numele de „Catedrala”, pentru acordurile sale impunatoare – datează din1731 și poartă semnatura lui Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesu), unul dintre cei mai notorii lutieri cremonezi. Această origine îi justifică valoarea, comparabilă doar cu instrumentele realizate de Stradivari. Vioara a fost cumpărată de George Enescu, din fonduri proprii, marele compozitor și violonist român preferând instrumentul Guarnieri unui Stradivarius, cumpărat în 1898 de Ministerul Instructiunii Publice, condus, pe atunci, de Spiru Haret.