Conacul – Casa Roset Catargiu de la Raducaneni va fi reabilitat cu bani de la Guvern
Institutul National al Patrimoniului a scos la licitatie proiectul de modernizare al monumentului istoric „Casa Roset-Catargiu” din Răducăneni. Obiectivul a fost inclus în Programul Național de Restaurare, aprobat de către Ministerul Culturii, în calitate de ordonator principal de credite și derulat de către Institutul Național al Patrimoniului, organism ce gestionează fondurile destinate cercetării, expertizării și executării lucrărilor de consolidare-restaurare și punere în valoare a monumentelor istorice.
Procedura de atribuire este inițiată sub incidența prezentei clauze suspensive, în sensul că Autoritatea Contractantă își rezervă dreptul de a condiționa semnarea contractului de alocarea creditelor bugetare de către ordonatorul principal de credite – Ministerul Culturii – dar nu mai târziu de 6 luni de la finalizarea procedurii de atribuire, respectiv desemnarea câștigătorului.
În cazul în care, deși vor fi inițiate demersurile legale necesare, ordonatorul principal de credite nu alocă fondurile bugetare necesare, în termen de 6 luni de la finalizarea procedurii de atribuire, respectiv desemnarea câștigătorului, se va proceda la anularea procedurii de atribuire.
Din analiza de ansamblu a clădirii s-a constatat că aceasta se află într-o stare avansată de degradare, prezentând avarii grave la nivelul structurii de rezistență, care au condus la necesitatea utilizării sprijinirilor temporare pentru evitarea prăbușirii.
În anul 2008, a fost întocmită o Expertiză Tehnică privind posibilitățile de reabilitare „Conac – Casa Roset Catargiu” și schimbare de destinație, care a primit avizul favorabil al Direcției Județene de Cultură Iași. În această expertiză, se menţionează că, după anul 1970, versantul pe care este amplasată clădirea „Conac-Casa Roset-Catargiu” a început să prezinte mişcări-alunecări care au produs deplasări din amonte în aval, către drumul sătesc comunal.
Mişcările au continuat să se dezvolte, ceea ce a impus strămutarea locatarilor din zonă. Din acest motiv, în anul 1984 Spitalul de Psihiatrie a fost evacuat din această clădire. Au fost demarate lucrări de desfacere a tencuielilor interioare, a pardoselilor și a tâmplăriei și s-au executat sprijiniri de urgență cu eșafodaj înclinat din lemn la fațada posterioară.
În urma inspecției vizuale realizată în teren, în cadrul evaluării calitative din Expertiza Tehnică, s-au identificat o serie de degradări importante suferite de clădire pe parcursul existenţei sale. Proiectul a fost elaborat pe baza concluziilor raportului de expertiză tehnică, respectând scenariul recomandat de către elaboratorul Expertizei Tehnice.
Toate intervențiile vor ține cont de statutul de monument al Casei Roset – Catargiu. Prin acest proiect se dorește consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Casei Roset-Catargiu. Obiectivul principal este de a transforma imobilul într-un spațiu dinamic, cu spații dedicate activităților educaționale pentru copii, în care se vor putea organiza diverse manifestări culturale, ce vor asigura dezvoltarea personală a utilizatorilor și altor vizitatori.
Accesul principal în clădire se va face realiza prin intermediul celor două pachete de trepte din blocuri de piatră ale scării principale exterioare, prin porticul restaurat. Sala P1 va avea funcțiunea de hol acces cu exponate, fiind cel mai impozant spațiu al imobilului. De aici se va accede în camera P2 sala de muzică – în stânga, în camera P3 în care a fost organizată circulația pe verticală – în dreapta – și în camera P4 – hol.