Comunitatea evreiască din Iași își recuperează fostele proprietăți

comunitatea-evreiasca.TOD8_

Comunitatea evreiască își recuperează pas cu pas fostele proprietăți ieșene, confiscate în perioada comunistă. Fundația care reprezintă interesele Federației Comunităților Evreiești a reușit să-i convingă pe magistrații Curții de Apel să-i dubleze despăgubirile acordate pentru terenul fostei școli evreiești din zona Bucegi. Școala primară israelită de băieți «Junimea» nr. 1 a fost înființată în 1860, pe actuala stradă Sărărie.

A fost demolată în 1910, dar a fost reconstruită un an mai târziu. Nu a funcționat strict ca școală evreiască, fiind deschisă și elevilor români și oferind un curs comercial intercalat cu programa gimnazială. Școala a fost confiscată în 1948 în baza unui decret ce trecea în proprietatea statului toate bunurile bisericilor, congregațiilor, comunităților sau particularilor ce serveau pentru funcționarea și întreținerea instituțiilor de învățământ.

După anul 2003, fundația a demarat procedurile de reîntregire a patrimoniului Comunității Evreiești ieșene, solicitând și retrocedarea terenului ocupat de fosta școală. Cum retrocedarea fizică nu mai era posibilă, a fost propusă acordarea de despăgubiri pentru o suprafata de 1.144 mp.