Comunicat de presă Primăria Iași – relația Mihai Chirica – Conest S.A.

Deputatul PNL Marius Bodea îi cere primarului Chirica să facă lumină în privința relației sale cu firma de construcții Conest S.A., în condițiile în care acesta refuză cu obstinație să pună la dispoziția consilierilor locali liberali și implicit opiniei publice, toate contractele acestei firmei cu municipalitatea și toate actele adiţionale pentru fiecare contract, cu specificarea obiectului actelor adiționale.

”De când Mihai Chirica a venit în Primăria Iași prin transfer de la firma S.C. Conest S.A, unde a lucrat ca inginer, peste 60% dintre contractele de lucrări de infrastructură ale Primăriei Iași au fost derulate cu această firmă. Mai exact, Conest S.A. a câștigat în ultimii ani 28 contracte publice cu Primăria Iași, cu o valoarea totală de 175.320.840,48 lei.

Dacă adunăm și contractele publice de infrastructură ale Primăriei pe care această firmă le-a câștigat prin asociere cu alte firme de construcții (lucrările de modernizare a Splai Bahlui – Mal Drept – 37 milioane lei, Contractul de lucrari de modernizare și reabilitare pe axa Sud, cuprinsa intre Podu Ros – Nicolina-CUG – 57 milioane lei, lucrările de reabilitare pentru un lot de străzi din Iași  – 12.7 milioane lei, contractul de lucrări pentru extinderea și modernizarea sistemului de termoficare – 67,6 milioane lei, lucrările de realizare a pasajului Octav Băncilă – 85 milioane lei), ajungem la o sumă de aproximativ 450 milioane lei. Adică 100 milioane euro, ceea ce înseamnă cam 80% din valoarea totală a contractelor de lucrări de infrastructură din ulimii ani derulate de Primăria Iași”, a spus Marius Bodea.

Președintele organizației Municipale PNL Iași, Marius Bodea, a spus că este o practică a Primăriei Iași ca fiecare contract derulat cu Conest S.A. să fie majorat prin acte adiționale.

”Tot mai multă lume comentează că această firmă a fost favorizată de către conducerea Primăriei Iași, formula magică fiind adiționarea contractelor, astfel încât valoarea cu care au fost câștigate inițial licitațiile a fost mult mărită. Este o formă de dezavantajare a celorlalți competitori care participă la licitație. Practic, se prezintă oferte financiare cu sume mici, se  câștigă licitațiile, iar apoi Municipalitatea  aprobă prin acte adiționale, suplimentarea sumelor cu care au fost cîștigate licitațiile”, a mai spus Deputatul Marius Bodea, Președintele organizației Municipale PNL Iași.

Deputatul liberal a mai spus că ”Mihai Chirica este ipocrit când se rățoiește la Dragnea, cel care l-a propulsat în funcția de candidat la Primărie și șef la PSD, în condițiile în care, la fel ca Dragnea, are propriul său Tel- Drum. Și să nu uităm că relația Tel Drum – Dragnea face obiectul unor ample cercetări penale. Dacă nu are nimic de ascuns îl provoc să facă publice toate aceste informații. Altfel, avem dreptate când spunem că opacitatea aceasta este paravanul unor fărădelegi”, a mai spus Marius Bodea.

În data de 25.05.2018, consilierul local Răzvan Timofciuc a făcut o interpelare către Primăria Iași în legătură cu contractele firmei de construcții Conest S.A. cu municipalitatea ieșeană. Acesta a solicitat să i se pună la dispoziție notele de fundamentare ale achizițiilor ce au stat la baza documentaţiei de atribuire a fiecărui contract, obiectul şi durata fiecărui contract, valoarea fiecărui contract şi anul în care a fost încheiat, eventualele acte adiţionale de la fiecare contract, cu specificarea obiectului actelor adiționale, toate notele de renunțare și suplimentare a lucrărilor/materialelor aferente tuturor acestor contracte, valoarea ofertei financiare cu care a fost desemnat câștigător și valoarea finală a contractului/ lucrărilor și serviciilor decontate.

Răzvan Timofciuc a spus că ”primarul refuză să îi pună la dispoziție  informațiile de interes public solicitate pentru că, dacă ar face-o, s-ar devoala întregul mecanism de favorizare a firmei S.C Conest S.A. de către Primăria Municipiului Iași.”

Interpelare – În atenţia Secretarul Municipiului Iaşi – Denisa Liliana IONAŞCU

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!