COMUNICAT DE PRESĂ: Lansare proiect „ATINGEM CERUL”

Nr. 1584 din 20.05.2025

Instituţia publică de cultură Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Bacău, va implementa în perioada iunie – octombrie 2025, la Observatorul Astronomic „Victor Anestin” Bacău, proiectul cultural intitulat „Atingem Cerul”, dedicat incluziunii culturale pentru persoanele cu deficiențe de vedere și auz.

Proiectul își propune crearea în cadrul Observatorului Astronomic Bacău a unui mediu cultural interactiv, deschis și incluziv, în care și persoanele cu deficiențe senzoriale să aibă acces real la educație, știință și cultură prin adaptarea conținutului expozițiilor permanente la nevoile culturale ale acestei categorii de public.

Finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Consiliul Județean Bacău, proiectul transformă Observatorul Astronomic „Victor Anestin” într-un spațiu cu adevărat accesibil, pentru cât mai multe categorii de public.

Proiectul „Atingem cerul” își propune facilitarea accesului incluziv la cultură. Pe lângă exponatele tactile 3D, care vor fi situate în şase săli ale expoziţiilor permanente, planșele tactile (12 planșe tactile în relief) și ghidajele expoziţionale (6 ghidaje audio și 6 ghidaje video în limbaj mimico-gestual), proiectul își propune crearea unei „bolți cerești tactile” (instrument inovator) care să poată fi folosită la prezentarea formelor și poziției pe bolta cerească a constelațiilor, la explicarea mișcărilor astrelor și a fenomenelor naturale precum zilele și nopțile polare, eclipsele, etc.

Proiectul include și ateliere de empatie pentru personalul muzeal, ateliere de știință pentru elevii cu deficiențe senzoriale, vizite ghidate dedicate acestora.

100 de beneficiari direcți vor participa în perioada proiectului, iar impactul său va ajunge la mii de persoane din comunitățile nevăzătorilor din zona Moldovei.

Întregul proces va contribui la crearea unui Observator Astronomic cu adevărat incluziv și interactiv, deschis tuturor vizitatorilor.

Partenerii proiectului sunt:
– Asociația Tandem București
– Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Buzău
– Liceul Special „Moldova” Târgu Frumos
– Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iași
– Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Bacău
– Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Vaslui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *