Comunicarea cuantică introdusă în instituțiile spitalicești din Iași
Zilele acestea, Iasul a devenit din nou un punct important pentru realizarea comunicarii cuantice in Romania. Specialistii de la Universitatea Tehnica „Gh Asachi” din Iasi impreuna cu specialisti de la Universitatea „Alexandru I. Cuza” din Iasi și-au propus să construiască cea mai mare rețea națională de comunicații cuantice din Europa, împreună cu șase rețele metropolitane, și să prezinte o serie de cazuri de utilizare avansate în diverse sectoare precum administrație publică, educație, sănătate, finanțe și comunicații speciale.
Proiectul reprezintă un important pas în față pentru implementarea tehnologiei de comunicații cuantice de ultimă generație, cu scopul de a aborda cele mai importante provocări din epoca digitală. Astfel, in acest proiect sunt implicate si institutii spitalicesti, precum Spitalul „Sf. Spiridon” Iasi.
Carmen Mihai – Manager: „Use case in acest proiect este Spitalul Sf. Spiridon, cu care, evident, am mai avut si alte initiative, pe zona de schimb de date medicale, pe zona de date statistice impreuna cu Spitalul Oblu, a fost un proiect in perioada 2015 – 2016 iar acum suntem din nou intr-un astfel de proiect atat cu Spitalul Spiridon cat si cu Oblu.”
Potrivit specialistilor, acest proiect a fost implementat pentru a veni in ajutorul calculatoarelor care nu mai fac fata cererii.
Vasile Manta – coordonator proiect: „Quantum este important ca tehnologie nu numai pentru Universitatea Tehnica, pentru toata lumea. Se pare ca informatica cuantica, calculul cuantic va aduce o putere de calcul extraordinar de mare. Calculatoarele obisnuite, nu mai fac fata cererii si este necesar sa se dezvolte alte tehnologii mult mai promitatoare. Nu intaplatot suntem in acest proiect. Sa stii ca in Romania, Iasul a introdus la Facultatea de Automatica si Calculatoare primul curs de calcul cuantic din tara“.
Proiectul își propune dezvoltarea în România a unei infrastructuri de comunicații cuantice de peste 1.500 de kilometri și crearea a șase rețele metropolitane în orașele București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța. Vor fi conectate la această rețea 10 universități, cinci institute de cercetare, cinci instituții publice, trei centre de date și o clinică medicală.