Comuna Victoria. Istoria nu se uită.

foto_document

Comuna Victoria din judetul Iasi desfasoara zilele acestea un proiect finantat de Comisia Europeana prin programul „Europa pentru cetateni”. Partenerii europeni ai comunei Victoria sunt asociatii din Bulgaria, Cehia si Slovacia, aplicantul principal fiind asociatia Post Bellum din Slovacia.

Proiectul are doua componente principale: preluarea marturiilor persoanelor care au trait in perioada celui de-al doilea razboi mondial si organizarea unor workshop-uri pe categorii de varsta -12 workshopuri in fiecare tara partenera, ceea ce urmeaza sa se intample in perioada iunie – noiembrie in Romania, in comuna Victoria.

Proiectul se adreseaza tuturor celor care vor sa-si cunoasca istoria, sa afle amanunte despre cel de-al doilea razboi mondial care a fost cel mai întins război din istorie și a implicat direct mai mult de 100 de milioane de oameni din peste 30 de țări.

Al Doilea Război Mondial a modificat alinierea politică și structura socială a lumii. S-a înființat Organizația Națiunilor Unite (ONU) pentru a promova cooperarea internațională și a preveni conflictele viitoare. Marile puteri victorioase—Statele Unite, Uniunea Sovietică, China, Regatul Unit și Franța—au devenit membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU.

Uniunea Sovietică și Statele Unite au devenit superputeri rivale, pregătind scena pentru Războiul Rece care s-a incheiat in anul 1991.