Compensarea prețurilor la carburanți ar putea fi prelungită de la 1 ianuarie 2023, anunță Virgil Popescu

carburant-benzina-Petrom-sursa-Petrom

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, ieri, la Prima TV, că măsura subvenției la carburanți ar putea fi prelungită de la 1 ianuarie 2023. Potrivit acestuia, dacă va fi nevoie, Guvernul va lua o decizie în cursul lunii decembrie.

„Să vedem în decembrie. În a doua parte a lui decembrie cred că va fi luată această decizie. Vom discuta şi vom vedea. Să ştiţi că avem semnale din piaţă că nu e chiar aşa corectitudine, totuşi. Dacă la prima variantă nu s-a permis revânzarea, acum Ministerul de Finanţe a venit cu ordonanţa şi noi am fost de acord să permitem şi revânzarea către companii şi există suspiciuni că se cere de două ori pentru acelaşi litru, se cer de două ori aceşti 25 de bani. S-a intervenit în Parlament. Noi vrem bună credinţă, dar vrem şi cerem bună credinţă, dar vrem să fie şi respectată. Hai să fim oameni si să respectăm acest lucru. Sigur, am văzut aceste lucruri şi revenim la normal”, a spus ministrul.

Acesta a precizat că dacă va fi nevoie sigur, e convins că decizia va fi luată, însă înainte trebuie analizată evoluția prețurilor petrolului.

„Deocamdată a fost o scădere de preţuri, după care a urmat, după decizia OPEC  de scădere a producţiei, a urmat o uşoară creştere a preţului barilului. Este stabilizat în momentul de faţă”, a explicat Virgil Popescu.

Întrebat ce se va întâmpla când nu va mai exista această subvenţie, Virgil Popescu a spus că dacă nu ar exista subvenţia, preţul carburanților va crește cu 50 de bani. „Dar să nu facem supoziţii, să vedem ce se întâmplă în decembrie şi cred că dacă va fi necesar, Guvernul va lua această decizie”.

Pe 30 iunie 2022, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede că operatorii de benzinării care vor acorda de la 1 iulie o reducere de 0,5 lei/litru de carburant vor beneficia de o compensare de 0,25 de lei/litru de la bugetul de stat. Măsura e în vigoare pe o perioadă de trei luni.