Companiile straine fac legea pe piata de gaz. Firmele romanesti de furnizare si distributie dispar

gaze

Din 80 furnizori care ofertau anul trecut pe piata de gaze naturale pentru operatorii casnici au mai ramas 20 iar jumatate dintre acestea sunt companii din strainatate. Potrivit Asociatiei Energia Inteligenta, cel mai mare furnizor de gaze pentru populație din România, are o ofertă de 1292,65 lei/MWh, desi prețul de achiziție a gazelor pe Bursa Română de Mărfuri a scăzut de la 884,515 lei/MWh în luna decembrie 2021, la 461,492 lei/MWh pentru ianuarie 2022. Aceasta în condițiile în care se solicită și plata unor garanții și suplimentar plata unei sume lunare de 142,02 lei/lună, sub forma unui abonament.

In acest an nu va scadea pretul la energie si gaz din cauza barierelor legislative si reducerii drastice a numarului de furnizori de pe piata.

O ordonanta de urgenta adoptata la 31 decembrie „limitează schimbarea furnizorului de energie electrică în situația în care consumatorul găsește un preț mai bun decât cel din contractul său care este cu preț fix și perioadă determinantă, de obligativitatea plății unei sume de bani către furnizorul său fapt care va duce la reducerea acțiuni de schimbare a furnizorilor de energie, care oricum a fost una extrem de mică în România, mai puțin de cca. 10% din consumatorii de gaze schimbându-și furnizorul și cca. 15% din consumatorii de energie electrică schimbându-și furnizorii”, adauga cei de la Asociatia Energia Inteligenta.