Companiile austriece profită de defrișările ilegale din pădurile sucevene și își dublează profitul. Jurnaliștii germani au realizat o investigație la nivelul a două firme austriece

62328272

Jurnaliștii germani au relatat că mari companii austriece profită din plin de pădurile din România care sunt tăiate ilegal. Astfel, a prezentat o investigație realizată la nivelul a două firme despre afacerile lor în România.

Deși România are unele dintre cele mai vechi păduri din Europa, acestea sunt defrișate ilegal de foarte mulți ani. Publicația germană Der Spiegel a explicat, astfel, cum mari companii austriece, care au zeci de mii de angajați, au făcut și fac un profit uriaș de pe urma defrișărilor din țara noastră, prin încheierea unor contracte cu furnizori din România care taie lemn ilegal.

Aceste păduri din România care au devenit subiectul anchetei Der Spiegel se află pe raza județului Suceava. Un exemplu fiind pădurea tăiată ilegal în comuna suceveană Bogdănești.

„Una dintre ultimele păduri virgine din Europa se află încă în România. Pentru că lemnul din ariile protejate ajunge la compania austriacă Egger. Cercetările noastre arată ce trucuri folosesc furnizorii”, se arată în investigația Der Spiegel.

Comuna Băgdănești este și subiectul unei anchete a autorităților române într-un dosar de tăieri ilegale de păduri, spălare de bani, evaziune fiscală.

Sursa citată transmite că firma austriacă Egger, una dintre cele mai importante producătoare de pal din domeniu (cu o cifră de afaceri de peste patru miliarde de euro) are ca furnizori companii românești care taie ilegal lemn. Filiala din Rădăuți a companiei Egger se află la mică distanță de fabrica altei mari companii austriece din industrie, HS Timber, la rându-i învinuită de acest delict în investigația jurnaliștilor germani. (Investigația integrală, AICI)

Cele două mari companii austriece acuzate, Egger și HS Timber, au repinsă, însă, aceste acuzații.