Compania Ikea a fost dur criticată din cauza acuzațiilor că distruge pădurile din România 

ikea

Activiștii critică acțiunile gigantului de mobilă Ikea pentru că distruge pădurile din România pentru a avea acces la resursele valoroase de lemn ale țării. Jurnalistul Alexander Sammon, de la The New Republic, o revistă americană de comentarii despre politică, cultură contemporană și arte, a investigat dependența Ikea de cheresteaua românească, împreună cu defrișările rampante și afacerile violente de tăiere ilegală de lemn care au loc în țară, scrie Business Insider.

Compania suedeză de mobilă se mândrește cu proiectele sale sustenabile. Compania derulează în prezent o inițiativă 2030 pentru a promova un management responsabil și a cerut protecția speciilor pe cale de dispariție și replantarea copacilor pentru a compensa defrișările cauzate de tăierile forestiere.

Pe site-ul său, compania susține că cea mai mare parte a lemnului provine din Suedia, Polonia, Rusia, Lituania și Germania. Dar New Republic a raportat că producătorul de mobilă ar putea obține până la 10% din lemnul său din România și că Ikea a devenit „cel mai mare proprietar privat de pământ” al țării și „cel mai mare consumator individual de lemn” din lume, deoarece și-a dublat consumul de lemn din ultimul deceniu.

The New Republic a raportat că ONG-ul Agent Green a depus o plângere împotriva Ikea, susținând că avea dovezi că firma „tăie fără autorizație și fără o evaluare a impactului asupra mediului”.

„În niciun caz IKEA nu acceptă lemn tăiat ilegal”, a declarat un purtător de cuvânt al IKEA of Sweden AB într-o declarație pentru Insider. „Am dezvoltat un sistem cuprinzător de due diligence cu mai multe garanții. Acesta include cerințe stricte pentru documentarea originii lemnului de către furnizorii noștri direcți, o echipă globală de aprovizionare cu lemn și specialiști în silvicultură care efectuează peste 200 de audituri pe an”.

Un audit efectuat de Forest Stewardship Council, o organizație internațională non-profit, a constatat că Ikea nu a încălcat nicio regulă, dar reprezentanții Agent Green au declarat revistei că se îndoiesc de credibilitatea acestei constatări.

Economedia