Comorile naturii expuse în cadrul unei expoziții unice, la Iași

vlcsnap-2022-05-27-13h39m49s677

O expozitie unică pentru curiosii care isi doresc sa descopere adevaratele comori ale naturii are loc in aceste zile la Iasi. Mineral Expo, aduce in fata publicului ieșean geologia, știinţa care explică compoziția internă a Pământului, punând totodată accent pe artă şi frumuseţe. Vedeta colectiei este un cristal de Tanzanit de peste 105 de carate, asemănător uneia dintre cele mai frumoase pietre preţioase, supranumite Regina din Kilimanjaro. Singurul loc din lume unde a fost descoperit acest mineral este în Tanzania, în regiunea vulcanului Kilimanjaro.

„Mineral Expo a luat naștere acum vreo 15 ani, prima ediția pe care am făcut-o la Constanța, acolo a fost prima organizare de expoziție, după care am început în toată țara, în toate orașele mari. Oradea, Brașov, Constanța și pentru prima oară avem venit aici la Iași. Fiindca avem câțiva colecționari aici în oraș și tot ne-au solicitat să organizăm și aici și am început să organizăm și vom organiza de acum încolo, de două ori pe an.”, a declarat Costel Covaci – organizator Mineral Expo.

De la cristale în forma brută, bijuterii cu rubine, safire, smaralde, ametiste şi pana la opale, ieșenii sunt invitati să descopere cele mai îndrăznețe opere ale naturii.

Baia Mare a fost inima mineritului, iar esența acestei meserii a cunoscut-o Ioan Negru, colecționar, iubitor de operele naturii, care a scos cu mâna lui peste 3000 de eșantioane din munții din Baia Mare.

„Am avut o mare plăcere să pot lucra în mină, pentru că a fost un loc foarte bun, deosebit, unde am găsit foarte multe minerale, benefice pentru noi, pentru sănătate și frumoase. Am lucrat din 79 până în 97, când s-a închis mineritul și tot ce am scos aici pe masă sunt din colecția personală. Am scos tot felul de minerale, începând de la aur, argint, cupru, zinc, minerale foarte prețioase care sunt la noi, în munții din Baia Mare. Am ajuns și la dumneavoastră, aici, în Iași, pentru prima dată să arătăm și ieșenilor ce avem noi în Baia Mare, frumusețile naturii noastre.”

Expoziția este deschisă până duminică iar accesul publicului are loc în intervalul orar 10.00-18.00 în regim de gratuitate. Experiența poate fi completată cu achiziționarea de cristale în forma brută, bijuterii cu rubine, safire, smaralde, ametiste şi opale, aduse din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii de către expozanții, prezenți la eveniment.