Comisia Europeană va investi în producția de hidrogen, anunță Ursula von der Leyen

ursula von der leyen

Executivul de la Bruxelles va investi în producția de hidrogen verde ca alternativă la combustibilii fosili, a anunțat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Trebuie să punem capăt influenței dominante a gazului asupra prețului energiei electrice. În acest sens, vom realiza o reformă profundă și cuprinzătoare a pieței energiei electrice (…) Hidrogenul poate fi un factor decisiv pentru Europa. Trebuie să trecem de la o piață de nișă la o piață de masă în materie de hidrogen. Prin intermediul REPowerEU, ne-am dublat obiectivul: dorim să producem în Uniunea Europeană zece milioane de tone de hidrogen din surse regenerabile, în fiecare an de acum până în 2030”, a declarat Ursula von der Leyen.

Președinta CE a precizat că se va întemeia o nouă Bancă europeană care va investi 3 miliarde euro pentru a contribui la o viitoare piață a hidrogenului.

„Pentru aceasta, trebuie să creăm un facilitator de piață pentru hidrogen, prin care să reducem deficitul de investiții și să corelăm cererea și oferta din viitor. Iată de ce pot anunța astăzi că vom institui o nouă Bancă europeană a hidrogenului. Aceasta va contribui la asigurarea achiziționării de hidrogen, inclusiv prin utilizarea resurselor Fondului pentru inovare. Banca va putea investi 3 miliarde de euro pentru a contribui la construirea viitoarei piețe a hidrogenului. Astfel se va construi economia viitorului. Aceasta înseamnă Pactul nostru verde european”, a explicat Ursula von der Leyen.

Hidrogenul poate fi folosit pentru încălzirea locuințelor, alimentarea vehiculelor și producerea energiei electrice.