Comisia Europeana se asteapta in urmatorii ani la o penurie de apa si o batalie pentru resurse intre tarile membre

Comisia Europeana se asteapta in urmatorii ani la o penurie de apa si o batalie pentru resurse intre tarile membre. Penuria de apă riscă să declanșeze conflicte între țările Uniunii Europene nepregătite pentru o lume care se încălzește, va avertiza saptamana viitoare executivul blocului, potrivit unui document divulgat de POLITICO. 

Comisia Europeana se asteapta in urmatorii ani la o penurie de apa si o batalie pentru resurse intre tarile membre

Mesajul dur face parte dintr-un comunicat al Comisiei Europene prin care se imploră guvernele UE să accelereze ritmul în pregătirile lor pentru a contracara schimbările climatice, argumentând că nu au îndeplinit ceea ce este necesar – un avertisment direct care va servi drept ultima inițiativă majoră a UE în domeniul schimbărilor climatice, înaintea alegerilor la nivel de bloc din iunie. 

Comisia identifică penuria de apă ca fiind o problemă care amenință aproape fiecare aspect al vieții: hrana pe care o mâncăm, apa pe care o bem și infrastructura care alimentează și societatea.

„Aceste riscuri se pot manifesta în forme multiple, dintre care unele includ… concurența sporită asupra resurselor de apă în sectoare și utilizări, inclusiv riscul potențial de conflicte în interiorul și între statele membre cu privire la resursele de apă transfrontaliere”, se arată în proiect.

CITESTE SI: Romania si Bulgaria fac presiuni pe langa Comisia Europeana pentru construirea unui nou pod peste Dunare

Unele regiuni se ceartă deja pentru aprovizionare. În Spania, Catalonia, afectată de secetă, încearcă să convingă guvernul central spaniol să devieze apele si spre aceasta regiune. Franța a avut, anul trecut, ciocniri violente din cauza planurilor privind rezervoarele de apă. 

Misiva Comisiei va însoți prima evaluare europeană a riscurilor climatice, un raport cuprinzător al Agenției Europene de Mediu (AEE) care urmează să fie publicat luni. 

O creștere a apelor extreme, cum ar fi inundațiile și secetele, este doar una dintre amenințările climatice cu care se confruntă Europa. Evaluarea AEE „a identificat 36 de riscuri cheie pentru Europa, multe dintre ele deja la niveluri catastrofale și de mare urgență”, se arată în documentul Comisiei, fără a oferi mai multe detalii. 

În general, spune Comisia, UE se poate aștepta la „mai multe dezastre, cum ar fi secete, inundații, incendii de vegetație, boli, recolte defectuoase, decese cauzate de căldură, deteriorarea infrastructurii și schimbări structurale ale mediului”

„Atât UE, cât și statele sale membre trebuie să devină mult mai bune în pregătirea și abordarea eficientă a riscurilor climatice”, se arată în document.

„Reziliența la climă este o chestiune de competitivitate pentru economii și companii și, prin urmare, pentru locuri de muncă. Este o chestiune de supraviețuire economică pentru zonele rurale și de coastă, fermieri, pădurari și pescari”, subliniază documentul. 

În ceea ce privește riscurile legate de apă, Comisia estimează că UE s-ar putea confrunta cu daune anuale în valoare de 1,6 trilioane EUR din cauza inundațiilor de coastă. Din 1980, secetele și inundațiile au costat UE aproximativ 9 miliarde EUR, respectiv 170 miliarde EUR pe an. 

„Implementarea insuficientă sau întârziată a managementului integrat al apei va fi inaccesabilă”, se arată în document.

Și nu este doar apă. Comisia observă că, în timp ce se așteaptă ca boli infecțioase precum virusul West Nile să devină endemice în anumite părți ale Europei, „contramăsurile medicale eficiente… sunt rare sau încă nu au fost dezvoltate”. În plus, „toată infrastructura de transport este expusă riscului din cauza schimbărilor climatice”, dar până acum nu sunt suficiente investiții pentru a atenua riscurile. De asemenea, impactul climei ar putea exacerba inegalitatea între și în interiorul țărilor UE, sudul Europei fiind afectat mai rău decât restul continentului. Fii alături de noi pe Facebook pentru mai multe știri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *