Comisia Europeană redirecționează către Ucraina și Republica Moldova 135 milioane de euro care erau destinate Rusiei și Belarusului

Comisia Europeană (CE) a anunţat miercuri că a decis să transfere suma de 135 de milioane de euro – prevăzută iniţial în programe de cooperare cu Rusia şi Belarus – către alte programe de cooperare cu Ucraina şi Republica Moldova, relatează Le Monde, citat de News.ro.

Comisarul european însărcinat cu Coeziunea şi Reformele, Elisa Ferreira, a anunţat că această decizie este ”rezultatul războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei”.

Este vorba despre sume prevăzute prin Fondul Instrumentului de Vecinătate, Dezvoltare şi Cooperare Internaţională.

”Mă bucur că aceste fonduri pe care le-am plănuit iniţial în această cooperare vor fi în beneficiul programelor cu Ucraina şi Republica Moldova”, a salutat Elisa Ferreira.

Fondurile astfel deblocate vor putea ”susţine o serie de activităţi, precum culoare de solidaritate şi dezvoltarea legăturilor de transport transfrintalier, serviciile de sănătate, proiectele în domeniul educaţiei şi cercetării, programele de incluziune socială şi consolidarea capacităţii instituţionale a autorităţăilor publice ucrainene şi moldovene”.

În urma unor măsuri adoptate de Uniunea Europeană (UE) în martie 2022, după lansarea invaziei ruse a Ucrainei, CE a transferat 26 de milioane de euro în acelaţi fel.

CE anunţă că regiunile Finlandei, Estoniei, Letoniei şi Poloniei, care urmează să participe la programe de cooperare cu Rusia şi Belarus, ar putea să participe la alte programe existente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *