Comisia Europeană pierde pe toate capetele de acuzare în procesul Pfizergate

Curtea Supremă a UE a anulat decizia Comisiei de a refuza ziarului New York Times accesul la mesajele schimbate între președinta Ursula von der Leyen și directorul general al Pfizer, Albert Bourla, constatând că, executivul UE nu a reușit să explice în mod plauzibil de ce nu deține textele.
După o lungă dispută între Comisia Europeană și The New York Times pe tema transparenței contractelor Pfizer pentru vaccinul împotriva COVID-19, Curtea Europeană de Justiție (CJUE) a decis astăzi că, Comisia „nu a oferit o explicație plauzibilă pentru a justifica neposedarea documentelor solicitate”.
Potrivit Curții, Comisia nu poate pur și simplu să susțină că nu deține documentele solicitate. Aceasta trebuie să ofere explicații credibile care să permită atât publicului, cât și Curții să înțeleagă de ce aceste documente nu pot fi găsite.
CJUE a constatat că The New York Times a prezentat dovezi relevante și coerente care indică existența unor mesaje text între președintele Comisiei și directorul general al Pfizer privind achiziționarea de vaccinuri împotriva COVID-19.
„Aceste contracte au fost complet fără precedent într-un context complet fără precedent”, a declarat un oficial UE înainte de pronunțarea hotărârii.
Publicația a descoperit existența mesajelor în 2021 în timpul interviurilor cu Bourla, dar a întâmpinat obstacole atunci când a solicitat accesul la acestea. Comisia a susținut că nu poate furniza textele.
După repetate încercări nereușite de a obține mesajele, The New York Times a sesizat Curtea de Justiție a SUA în ianuarie 2023. Curtea a stabilit acum că, Comisia nu a clarificat în mod adecvat dacă mesajele text solicitate au fost șterse și, în caz afirmativ, dacă ștergerea a avut loc în mod deliberat sau automat.
Comisia Europeană are acum două luni la dispoziție pentru a face apel împotriva deciziei Curții de Justiție.