Comisia Europeană amendează „aerul negru”

foto_poluare

Comisia Europeană a deschis, saptamana trecuta, o procedură de infringement împotriva României deoarece autorităţile noastre nu au întreprins măsurile necesare pentru a respecta valorile limită convenite privind calitatea aerului. Dosarul a fost înaintat de Comisia Europeană la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Comisia Europeană a arătat că ţara noastră nu a luat măsurile necesare pentru a diminua nivelul de poluare cu particulele fine de praf PM10. Cazurile speciale sunt cele ale oraşelor Bucureşti, Iaşi şi Braşov, acolo unde valorile limită zilnce ale particulelor de praf au fost depăşite constant încă din ziua când Directiva Comisiei a fost transpusă în legislaţia noastră.

Principala cauză a poluării, spun cei de la Garda de Mediu și Agenția de Protecția Mediului, este absența unei șosele ocolitoare care să preia traficul greu. In timp ce autoritatile locale si centrale cauta solutii, specialistii ne sfatuiesc sa evitam zonele in care traficul este foarte aglomerat.

Ministerul Mediului afirma ca în vederea reducerii impactului traficului rutier asupra calităţii aerului, a continuat Programele Rabla şi Rabla Plus. Cu toate acestea, cel putin deocamdata, suntem departe de a respecta valorile limită convenite la nivel european privind calitatea aerului.