Comisarul german pentru migrație: „Vrem să creăm o țară modernă de imigranți!”

O dispută a apărut în coaliția care formează guvernul german, deoarece Partidul Liber Democrat (FDP) și-a ridicat vocea împotriva reformei de naturalizare inițiată de ministrul federal de interne social-democrat, Nancy Faeser .

„Nu este momentul să simplificăm legea cetăţeniei, întrucât nu s-au înregistrat progrese nici în ceea ce priveşte deportările, nici lupta împotriva migraţiei ilegale”, a punctat Bijan Djir-Sarai, secretarul general al FDP.

Răspunzând planurilor lui Faeser, secretarul general al FDP a subliniat ca „ acordarea cetăţeniei ar trebui să fie rezultatul integrării cu succes în societatea germană, prin urmare (acordarea cetăţeniei) nu trebuie plasată la începutul procesului de integrare”.

Coaliția guvernamentală formată din cele trei partide FDP, SPD și Partidul Verzilor a fost de acord să faciliteze obținerea cetățeniei străinilor care locuiesc în Germania, dar detaliile ideii nu au fost încă puse la punct, a raportat Tagesspiegel.

Ministrul de Interne dorește să facă progrese în această problemă, astfel că Ministerul de Interne a emis deja un proiect, în care locuitorii care locuiesc de câțiva ani în Germania ar putea obține mai ușor cetățenia germană .

Conform reformei, acei străini cu drept de ședere calificat – care sunt clasificați ca lucrători stabiliți – ar putea fi naturalizați după cinci ani în loc de cei opt ani actuali.

O perioadă de trei ani ar trebui utilizată pentru persoanele deosebit de bine integrate

„Astfel, prin noua lege a cetăţeniei, încurajăm integrarea, în loc să punem bariere şi să impunem timpi lungi de aşteptare. Vrem să creăm o țară modernă de imigranți”

Uniunea Creștin Democrată (CDU) și Uniunea Creștin Socială (CSU) și-au exprimat, de asemenea, scepticismul față de planurile ministrului de interne. Secretarul general al CDU, Mario Czaja, a spus că pașaportul german nu trebuie devalorizat și că motto-ul că „integrarea este pe primul loc, apoi cetățenia” ar trebui să fie în continuare valabil .

Reem Alabali-Radovan, comisar pentru integrare al guvernului german, politician SPD, în schimb, a apărat planurile de reformă a naturalizării.

„Vrem să creăm o țară modernă a imigrației, care să includă naturalizarea mai multor oameni mai rapid, mai bine și mai mult”

 – a spus politicianul social-democrat. El a subliniat: „Germania are nevoie de muncitori calificați, care sunt bucuroși să vină să rămână la noi. Dacă acest lucru nu se întâmplă, punem în pericol puterea economică și prosperitatea țării”.

Cu aceasta, Reem Alabali-Radovan a făcut referire la opinia lui Alexander Dobrindt, liderul fracțiunii CSU, potrivit căreia

„ Acordarea cetățeniei germane nu promovează integrarea, de fapt provoacă contrariul și provoacă un efect suplimentar în domeniul migrației ilegale”.

Christian Dürr, liderul fracțiunii FDP, a fost de acord luni în programul Funke Media Group că Germania ar trebui să devină o țară modernă de imigranți, totuși a subliniat că integrarea migranților nu trebuie să însemne integrarea lor în sistemele de securitate socială, ci direcția lor către piata muncii, astfel incat in viitor dreptul la cetatenie trebuie ajustat exact la aceasta.

„Cei care muncesc din greu și se integrează bine ar trebui să li se ofere posibilitatea de a deveni cetățeni germani; cei care nu vor să se integreze vor părăsi din nou țara”, a subliniat liderul fracțiunii.