Combinatul de la Galati are un nou proprietar

combinat

Grupul britanic Liberty, ce apartine omul de afaceri indian  Sanjeev Gupta a anuntat astazi ca a ajuns la un acord pentru cumpărarea a patru combinate siderurgice din Europa, printre care şi cel de la Galaţi. In total, peste 12.500 de angajaţi, aproape jumatate dintre ei fiind de la Galati.

Grupul a convenit achiziţionarea topitoriilor integrate principale ale ArcelorMittal de la Galaţi şi Ostrava din Republica Cehă, precum şi laminoarele de la Skopje din Macedonia şi Piombino din Italia.

Tranzacţia depinde acum de aprobarea Comisiei Europene. Principalul concurent al indianului Gupta a fost magnatul ucrainean Rinat Ahmetov, patronul echipei de fotbal Sahtior Donetk.

Arcellor Mittal Galati a depasit anul trecut 1 miliard de euro cifra de afaceri dar a avut in continuare pierderi. Tranzacţia cu ArcelorMittal majorează capacitatea de laminare totală a Grupului Liberty la peste 15 milioane de tone pe an. Adăugarea acestor combinate siderurgice depăşeşte dublul capacităţii de producţie de oţel la nivel global a grupului Liberty. In prezent, cifra de afaceri a britanicilor depaseste 15 miliarde de euro.