Combinațiile lui Asimionesei, patronul BZI, la Policlinica Mare

1

Frica păzește bostănăria. Lucrările la marele tun imobiliar orchestrat de familia Asimionesei la Policlinica Mare au fost stopate. Șantierul a fost părăsit de câteva luni, bălăriile au acoperit puținele amenajări realizate.

Administratorul firmei paravan folosită de Asimionesei a muțit subit. Medicul Daniel Timofte, managerul Spitalului Spiridon, nu vorbește nici el: „O să dăm un comunicat de presă”.

Autorizația de construire aferentă acestui proiect mai are doar două luni de valabilitate, timp insuficient pentru efectuarea investițiilor asumate.

În plus, la începtul acestui an, Consiliul de Administrație al Spitalului Sf. Spiridon, care gestionează și Ambulatoriul și Policlinica, a respins cererea firmei de prelungire a termenelor de execuţie.

Toate operațiunile legate de această investiție au intrat în conservare după ce membri ai familiei Asimionesei (care controlează cotidianul BZI) au fost puși sub acuzare în dosarul Sărărie 202, o altă afacere scandaloasă cu Primăria.

Are autorizația de doi ani
Firma XYZ Stream SRL, deținută de angajați ai BZI (ziar controlat de familia Asimionesei), a concesionat teren public al Primăriei, dar dat în folosință Spitalului Sf. Spiridon. Firma paravan intenționa să construiască două spații comerciale, de-o parte și de alta scărilor principale. Pe spațiul verde.

Autorizația de construire cu numărul 131 a fost emisă în februarie 2020. Data de începere a lucrărilor a fost fixată pe 1 martie 2021. „Termenul de execuție a lucrărilor, prevăzut în autorizație: 12 luni”, se arată pe panoul de informare aflat la șantier. Asta înseamnă că data finalizării a fost 1 martie 2022.

Își poate prelungi autorizația, dacă acceptă Primăria
Un specialist consultat de REPORTER DE IAȘI a declarat că deși termenul a fost depășit, autorizația este încă în vigoare. Starea de alertă, instituită pentru a gestiona pandemia de COVID-19, a încetat pe 9 martie 2022.

A existat o prevedere legală potrivit căreia autorizațiile de construire s-au considerat valabile pe durata stării de alertă și încă 90 de zile după încetare. Ținând cont de aceste elemente, ar rezulta că autorizația de construire emisă pentru XYZ Stream SRL în cazul terenului de la Policlinică ar urma să expire pe 6 iunie 2022, care înseamnă 90 de zile de la încetarea stării de alertă.

„Cu minim 15 zile înainte de data de expirare, 6 iunie, beneficiarul ar putea să depună la Primărie o cerere de prelungire. Și i se poate aproba pe 12/24 luni în funcție de complexitate”, a afirmat un expert în urbanism.

Directorul Spitalului Sf. Spiridon: „N-am luat o decizie”
La fața locului, acum, există săpate două gropi, iar din loc în loc câteva elemente de fier ies dintre buruienile care au năpădit locul. Șantierul a fost abandonat.

Care va fi continuarea, ce se va întâmpla cu cele două gropi? „Încă nu s-a luat o decizie, o să facem un comunicat atunci când o să avem datele certe”, a repetat, de trei ori, Daniel Timofte, managerul Spitalului Sf. Spiridon.
Reacția lui Timofte este de neînțeles mai ales în lumina informațiilor publicate de Ziarul de Iași în luna ianuarie a acestui an.

Adevăratul scop: să facă farmacii în loc de alimentară

„Compania XYZ Stream SRL, care are concesionate spaţiile respective, a solicitat prelungirea termenelor de execuţie pentru lucrările de amenajare a spaţiilor, dincolo de ce era prevăzut în contract. Mai mult, reprezentanţii firmei au dorit şi schimbarea destinaţiei: din magazine cu produse alimentare şi nealimentare, aşa cum era anunţat în 2018, voiau să construiască farmacii. Consiliul de Administraţie al unităţii medicale a respins ambele solicitări ale companiei, şi a constatat că termenii din contractul semnat nu au fost respectaţi de nicio formă”, se arată în articolul de pe 22 ianuarie 2022 din cotidianul citat.
Surse din Consiliul de Administrație au declarat ieri pentru REPORTER DE IAȘI că decizia din ianuarie e valabilă și în prezent. „Subiectul nu a mai fost abordat în CA. A rămas că nu vedem niciun motiv pentru ca să mai prelungim termenul”, a spus un membru CA.

Omul scos în față nu are nimic de declarat
REPORTER DE IAȘI a încercat să ia legătura și cu Liviu Ionuț Popescu, unic asociat al SC XYZ Stream SRL, însă acesta a refuzat dialogul.
SRL-ul XYZ Stream are ca principal obiect de activitate „producție cinematografică, video și de programe de televiziune”. Pentru anul 2020, a raportat un profit de 24.500 lei și o cifră de afaceri de 245.441 lei, realizate cu cinci salariați. În 2019, profitul a fost de 79.000 de lei la o cifră de afaceri de 139.420 lei.

Caruselor abuzurilor într-un oraș controlat de un clan până de curând
Contractul dintre firma paravan a familiei Asimionesei și Spitalul Sf. Spiridon este un carusel de abuzuri și ilegalități comise cu deplina complicitate a funcționarilor din Primăria Iași.
1) GRABA: Spațiul verde din fața Policlinicii aparține Municipiului Iași. Primăria l-a intabulat în 2014, iar în 2017 l-a dat spitalului în folosință gratuită. În același an, unitatea sanitară a depus la Primărie două adrese în care a precizat că intenționa închirierea a două loturi de teren de 80 mp fiecare, situate în stânga și dreapta scărilor de intrare în Policlinică
2) ANUNȚUL DOSIT: Pentru a efectua procedura, reprezentanții spitalului au trebuit să facă anunțul public. Însă, acesta nu a apărut în Monitorul Oficial sau pe portalul de achiziții publice, ci la avizierul unității medicale, în BZI (ziarul lui Asimionesei) și în România Liberă, pe 21 decembrie 2017. Publicarea s-a făcut înaintea Sărbătorilor de iarnă 2017, deși licitația urma să aibă loc în februarie 2018. Hilar: anunțul a fost poziționat între ofertele de locuri de muncă
3) MÂNA MOARTĂ: Pe 9 februarie 2018, la licitație s-au prezentat doar două firme: XYZ Stream SRL și Boom Home SRL. Ambele aveau adresa pe Calea Chișinăului nr. 22, la sediul BZI de atunci. La prima firmă asociat era un angajat al BZI. Cea de-a doua firmă participantă avea site-ul operat de SC Grafic Beta Trust SRL, firma care edita BZI. Cu alte cuvinte, ambele societăți participante la licitația de la Spiridon erau din siajul familiei Asimionesei. Procedura a fost câștigată de XYZ Stream SRL. Legea interzice adjudecarea cu „mână moartă”, fapta fiind penală
4) LEGĂTURILE: La vremea la care s-a organizat selecția, director al Spitalului Sf. Spiridon era Ioan Bârliba, un apropiat al familiei Asimionesei
5) PREȚ DE NIMIC: Valoarea a fost stabilită la 5 euro/mp/lună pentru cele două parcele a câte 80 mp situate de-o parte și de cealalta a scărilor principale. Prețul a fost considerat de specialiști redus la jumătate din realitatea pieței de la vremea respectivă

6) PROMISIUNI BOMBASTICE: Firma câștigătoare și-a asumat realizarea unor lucrări de renovare la fațada Policlinicii și amenajarea spațiului verde, suma anunțată într-un articol BZI fiind năucitoare: 600.000 de euro
7) SCANDAL ȘI PRESIUNI ÎN CL: Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru cele două spații comerciale pe care voia să le facă firma paravan a lui Asimionesei a fost amânat de mai multe ori. Într-un final, în martie 2019, a fost aprobat în Consiliul Local, cu un imens scandal și cu votul decisiv venit de la Andrei Postolache, independent. Ședința a fost marcată de insistența lui Gabriel Harabagiu, atunci viceprimar, pe acest subiect. Acum, Harabagiu este inculpat în Dosarul Sărărie, altă afacere scandaloasă pe relația Asimionesei – Primărie
8) SUVEICA: Inițial, XYZ Stream SRL i-a avut drept asociați pe Răzvan Șalaru și Andrei Cristian Hitruc. Primul, un colaborator al postului TV online al BZI. Din noiembrie 2018, unic asociat și administrator a fost Hitruc.
În noiembrie 2019, locul lui a fost luat de către Liviu Ionuț Popescu, angajat al BZI
9) ACEEAȘI ADRESĂ: Acum, sediul BZI este în Piața Unirii 9-11, în fosta Agenție CFR. Și sediul XYZ Stream a fost mutat la aceeași adresă. Modificarea a fost operată în 22 mai 2020, atunci când BZI a ocupat fosta Agenție CFR
10) SCHIMBARE DE DESTINAȚIE: Pe cele două loturi câștigate de XYZ Stream SRL, firma a anunțat construirea a două spații comerciale. Potrivit articolului din Ziarul de Iași publicat în ianuarie 2022, societatea ar fi vrut schimbarea destinației, din magazine cu produse alimentare şi nealimentare, în farmacii
11) NICIO BIDINEA: În timpul scurs de la emiterea autorizației de construire și până acum nu s-a realizat nicio lucrare la fațada Policlinicii așa cum a promis firma
12) CA DUPĂ RĂZBOI: Spațiul din fața Policlinicii arată acum deplorabil. Două găuri mari, înconjurate cu plasă ruptă. Ironic, singurele lucruri noi și cât de cât curate sunt cele două bannere prin care constructorul anunță „modernizarea”.

sursa: reporteris.ro