Comandantul armatei ucrainene: „Pericolul atacurilor cu rachete și bombe rămâne pentru întreaga țară!”

valeri zalusni

Pericolul aterizării maritime și aeriene a ocupanților ruși în sudul Ucrainei rămâne constant, la fel și probabilitatea atacurilor cu rachete și bombe asupra întregii țări, avertizează Valeri Zalujni, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Situația din sud este sub control. Amenințarea dinspre mare a fost redusă semnificativ din cauza scufundării navei amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră. Cu toate acestea, pericolul trupelor de aterizare pe mare și din aer rămâne. În acest sens, măsurile continuă să consolideze apărarea anti-aterizare, inclusiv prin asistență materială și tehnică din partea țărilor partenere”, a scris Zaluzhny pe Telegram luni.

Potrivit acestuia, forțele de apărare protejează constant Mykolaiv de posibile încercări inamice de a relua ofensiva și de a distruge pozitia rusilor din suburbiile Hersonului.

„Nu permitem inamicului să avanseze în direcția Zaporojie. Există o apărare eroică a orașului Mariupol. Comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei ia toate măsurile posibile pentru a sprijini apărătorii orașului. În special , distrugerea navei de debarcare Saratov în portul Berdiansk a redus riscul de aterizare și de incendiu dinspre mare”, a menționat Zalujni.

Comandantul șef al AFU a subliniat că apărătorii ucraineni au reușit să elimine amenințarea imediată la adresa capitalei ucrainene Kiev.

„Cu toate acestea, pericolul atacurilor cu rachete și bombe rămâne pentru întreaga țară”, a menționat Zalujni.

El a cerut cetățenilor ucraineni să respecte cerințele de securitate în timpul alarmelor și să fie sensibili la prezența fortificațiilor, a blocajelor rutiere și a măsurilor de control sporite în timpul legii marțiale. De asemenea, Zaluzhny a cerut să nu se mai publice în rețelele sociale și în publicațiile media despre consecințele bombardamentelor inamice în timp real, precum și informații despre obiecte care ar putea deveni potențiale ținte pentru atacul inamic.

Zalujni a reamintit că forțele de apărare au respins decent atacurile rusilor în direcțiile nord și nord-est.

„Teritoriile regiunilor Kiev, Cernihiv și Sumy au fost complet eliberate. În același timp, îi îndemn pe locuitorii acestor regiuni să fie atenți, întrucât insidiosul inamicul a lăsat o mulțime de mine, capcane și fire de declanșare care reprezintă un potențial pericol pentru viața civililor, în special a copiilor. Vă rugăm să fiți vigilenți și să raportați obiectele suspecte comandamentului militar și Serviciului de Stat de Urgență”, a spus Zalujni.