Colivă servită clienților, drept protest, la un restaurant din Iași

14948

Revoltati in urma masurilor luate in industria HoReCa, mai multi angajati si proprietari ai unor restaurante si-au strigat astazi nemultumirile. Oamenii spun ca au ajuns intr-o situatie disperata si nu stiu cum vor solutiona cele cateva luni de scaderi financiare. Drept protest, astazi au servit clientilor, coliva din partea casei.

Adrian Danu, administrator Master Club Iasi

Un protest cu coliva sau o forma de protest spunem noi, pentru ca este o perioada sumbra in toata industria HoReCa. Am ajuns efectiv la sapa de lemn si incercam sa tragem un semnal de alarma astazi prin ceea ce facem, servim coliva catre clientii nostri.

Consideram ca suntem in pragul unui parastas efectiv si nu contestam neaparat masurile care se iau cat chestia aceasta care e imprevizibila tot timpul. Angajatii ajung sa stea acasa, ii chemam la munca, pleaca din nou, efectiv ramanem fara forta de munca, nu mai stim daca a doua zi trebuie sa deschidem sau nu aceste interioare. E clar sezonul rece vine, terasele vor fi inchise in scurt timp si asta este forma noastra de protest, prin a servi coliva catre clientii nostri.

Administratorii se tem de perioada ce urmeaza, atat pentru angajati cat si pentru pierderile financiare ce sunt tot mai mari.

Adrian Danu, adminstrator Master Pub Iasi

Pierderile cred ca au fost pe timpul verii, undeva la un 50-60 % fata de anii trecuti, dar acum se simte efectiv o scadere brusca de cand cu perioada rece. Suntem undeva la un 20-30% din veniturile pe care le aveam in perioada similara. Nu stim cum vom rezista, deoarece masurile de redresare care sunt impuse, nu sunt palpabile in momentul de fata, nu stim daca vor fi viabile, nu stim daca putem sa le implementam, aici e si ingrijorarea noastra, de asta si acest semn de alarma sau strigat disperat.

Uniti de aceleasi nemultumiri, angajatii restaurantului spun ca se tem pentru contractele lor.

Delia Suculiuc, angajat

Avem colegi care stau acasa, care revin la munca si iar merg acasa pentru ca nu stim cand se deschis interioarele, astazi se deschid, maine se inchid, nu avem nimic sigur. Avem colegi care stau in chirie, pentru ei e o sursa de venit, conteaza foarte mult.

S-au reprofilat o mare parte din ei, noi incercam sa ne tinem aproape unii pe altii si sa avem rabdare si sa ajungem impreuna pana la capat.

Gabriel Ifrim, barman

Avem nevoie de aceste locuri de munca, lucrez de 5 ani in acest domeniu si nu am mai intalnit asa ceva, o situatie atat de grava precum asta. Sunt aici colegi printre care si eu, care locuim in chirii, avem nevoie de bani sa ne platim chiriile, avem facturi, a venit sezonul rece, facturile sunt mai mari, avem rate de platiti rate de platit, unii dintre noi au chiar si copii la scoala la gradinita, care necesita anumite costuri. Avem nevoie mare de aceste locuri de munca, acestea reprezinta venitul nostru.

Am ramas pentru ca asta este pasiunea mea, lucrez de atata timp, de aici mi-am castigat banii atat timp, as vrea sa continui sa-i castig la fel, tot de aici.

Desi domeniul HoReCa este serios zdruncinat in ultima perioada, la nivelul industriei s-au inregistrat doar 5 cazuri de infectari cu Covid 29.