Colegiului Medicilor din România, apel la vaccinare anti-COVID: La ATI se face diferenţa între viaţă şi moarte

vaccin personal medical

În faţa evoluţiei pandemiei de coronavirus, Colegiul Medicilor din România (CMR) a făcut un apel la populaţie să se vaccineze şi să înţeleagă impactul şi consecinţele pe care le poate avea infecţia cu acest virus. Totodată a solicitat autorităţilor să găsească „soluţii corecte şi aplicabile”, pentru limitarea îmbolnăvirilor.

„În ultimele săptămâni numărul pacienţilor infectaţi cu virusului SARS-CoV-2 a crescut într-un ritm accelerat. Astăzi au fost aproape 7.000 de cazuri noi. În faţa acestei evoluţii îngrijorătoare a pandemiei în ţara noastră, Colegiul Medicilor din România face un apel şi adresează o rugăminte populaţiei să înţeleagă impactul şi consecinţele pe care le poate avea infecţia cu acest virus şi că, chiar şi atunci când vorbim de o formă uşoară, mai bine este să previi, decât să tratezi”, transmite CMR.

Mesajul Colegiului Medicilor din România se îndreaptă şi către autorităţi, pentru a găsi şi identifica soluţii corecte şi aplicabile imediat ce pot fi luate pentru limitarea îmbolnăvirilor. 

De asemenea, Colegiul Medicilor din România afirmă că susţine în continuare vocea oamenilor de ştiinţă de la nivel internaţional, potrivit cărora vaccinarea este unul dintre cele mai la îndemână şi eficiente instrumente pentru a lupta cu pandemia. 

”Populaţia are nevoie de informare corectă. Aceasta este datoria şi obligaţia noastră a tuturor – medici şi autorităţi – în privinţa acestei pandemii, pentru că doar aşa putem să avem o voce credibilă în această ‘mare’ de informaţii, care, din păcate, include uneori şi fake news-uri. Da, şi în rândul persoanelor vaccinate există îmbolnăviri, dar proporţia cazurilor este mult mai mare în rândul celor nevaccinaţi şi, potrivit informaţiilor ştiinţifice existente, riscul de a dezvolta o formă severă este mult mai mare la persoanele nevaccinate decât la cele vaccinate. Astăzi şi în perioada următoare, cu toţii trebuie să dăm dovadă de responsabilitate, ce trebuie înţeleasă prin respectarea normelor de protecţie personală – şi aici mă refer mai ales la purtarea măştii – pentru a limita atât îmbolnăvirea noastră, cât şi nivelul de transmitere”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România. 

Colegiul Medicilor din România precizează de asemenea că sunt îngrijoraţi din cauza nivelulului mare de îmbolnăviri care înseamnă deja o presiune crescută pe spitale, „presiune care se traduce în primul rând la nivelul secţiilor ATI, acolo unde se face diferenţa între viaţă şi moarte”.

După ce am văzut datele astăzi – 990 de paturi ATI ocupate în ţară, dintr-un total de 1.131 – este clar că secţiile de ATI sunt colmatate. Aceasta vine în condiţiile în care, oricum, vorbim de un număr scăzut de medici de ATI la nivel naţional.. Această informare nu este un simplu apel, simple vorbe, ci reprezintă un îndemn la înţelegere şi înţelepciune, deoarece cu toţii vedem şi auzim cifrele care au crescut exponenţial în ultimele săptămâni. Şi pentru că vorbeam mai sus de încredere, Colegiul Medicilor din România face referire la date clare, ce se regăsesc în raportul European Center for Disease Control (ECDC), informaţii ce au la bază cifre şi raportări. Astfel, România este pe punctul de a fi colorată din nou în roşu pe harta epidemiologică a Europei realizată săptămânal de ECDC în funcţie de rata de incidenţă a COVID-19 în ultimele 14 zile la 100.000 de locuitori şi de rata de pozitivare a testelor1. Mai mult, ECDC prognozează aproape o dublare a ratei de infectare cu virusul SARS-CoV-2, dar şi a numărului de decese la un milion de locuitori, în următoarele două săptămâni”, mai arată sursa citată.