Colegiul Negruzzi Iași, școală ambasador a Parlamentului European

429234_262360263849232_1400905699_n

foto: Colegiul Național „Costache Negruzzi" Iași / Facebook

Colegiului Național „Costache Negruzzi” Iași a participat, alaturi de alte școli din țară, la cea de-a V-a ediție a programului Școli-ambasador ale Parlamentului European (EPAS) în România. Vorbim despre un element de continuitate pe axa proiectelor cu deschidere către spațiul cultural și educațional european.

Implementat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România în parteneriat cu Ministerul Educației, programul Școli-ambasador ale Parlamentului European în România se adresează elevilor de liceu și vizează îmbunătățirea cunoștințelor despre Uniunea Europeană și democrația parlamentară europeană.

„Un alt final de proiect, dar un final care se deschide spre o altă continuitate, este vorba de statutul școlii noastre de școală Ambasador a Parlamentului European. Anual, un număr de școli trec printr-o evaluare și intră într-un fel de program de ucenicie în care dovedesc în ce măsură au competențe europene sunt familiarizați elevii cu instituțiile europene, cu valorile europene. Se derulează o multitudine de activități, iar apoi urmeză certificarea, iar certificatul nu este pe veșnicie, el trebuie dovedit și susținut și pentru a rămâne școală europeană și școală cu ambasador a UE, a parlamentului european, trebuie continuu să existe o asemenea deschidere”, a declarat Camelia Gavrilă, directorul Colegiului Naționat „Costache Negruzzi” Iași.

Proiectul face parte dintr-un amplu program de proiecte cu deschidere la spațiul european, printre care se numără și proiectele Euroscola și Erasmus+.

„Pentru Colegiul Negruzzi înseamnă încă o dată confirmarea implicării în proiectele europene. Înseamnă preocuparea pentru realizarea echipelor de schimbare din școală, schimbarea mentalității atât pentru profesori, cât și pentru elevi. Mai mult de atât, județul Iași este în fiecare an în ierarhia națională pe podium și acest lucru se datorează echipelor de proiect care activează în acest colegiu. Faptul că stabilesc relații de colaborare, rețele de parteneriat cu școli din străinătate, conduc la schimbul de bune practici, conduc la promovarea calității în educație și în acest fel Iașul are asigurată dezvoltarea în educație pe termen lung”, a declarat Gabriea Conea, Inspector Scolar Proiecte Educaționale ISJ Iași.

Colegiul ieșean a participat la acest proiect cu o amplă echipă formată din 15 ambasadori juniori, selectați riguros dintre liceenii de clasa a IX-a și a X-a, și 5 ambasadori seniori, cadre didactice cu o bogată experiență în coordonarea proiectelor internaționale.

„O inițiativă care se alătură altor proiecte educaționale de anvergură, implementate în școlile din România care fac ca tot ceea ce înseamnă spațiul european, instituțiile europene și valorile pe care acestea le promovează să ajungă în mod nemijlocit, ușor neconvențional, în sălile de clasă și în mințile și în sufletele elevilor. Proiectul EPAS pentru Colegiul Negruzzi a însemnat o continuitate să spunem așa pe axa proiectelor internaționale”, a declarat Anca Voicu, coordonator EPAS.

Delia, elev Colegiul Național Costache Negruzzi Iași

„Am întreprins diverse activități precum un info-point în școală prin care am împărțit reviste, acte documnetare pentru a informa cadrele didactice și elevii despre ceea ce înseamnă UE și ceea ce ne oferă aceasta”, a zis Delia, elevă a Colegiului Național „Costache Negruzzi” Iași.

Prin acest proiect, colegiul ieșean a desfășurat o serie de evenimente prin care a adus în atenția comunității locale drepturile, libertățile și responsabilitățile cetățenilor europeni, direcțiile de acțiune și modul în care tinerii se pot implica activ în viața democratică a Uniunii Europene.