Colegiul Medicilor susţine că trebuie luate măsuri urgente pentru a evita riscul epuizării personalului medical

gettyimages-73773088

Colegiul Medicilor din Bucureşti trage un semnal de alarmă înaintea valului 4 al pandemiei şi cere măsuri urgente privind riscul epuizării. Specialiştii arată că 1 din 5 profesionişti din sănătate prezintă simptome de depresie şi anxietate, iar cel puţin 4 din 10 se confruntă cu probleme de somn sau insomnie.

Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București: ”Dacă nu avem grijă de medici, nu va avea cine să ne îngrijească. Pentru un act medical de calitate, este nevoie ca întreg personalul medical să fie la capacitate maximă, din toate punctele de vedere. Vedem, însă, că eforturile enorme care li se cer medicilor de peste 18 luni se prefigurează a fi necesare și în următoarea perioadă, fără să se întrevadă un moment final. În aceste condiții, este important să se ia măsuri, pe de o parte, pentru a asigura o resursă umană suficientă în unitățile medicale, iar pe de alta, pentru a asigura tot suportul necesar personalului existent deja”.

Colegiul Medicilor din Municipiul București atrage atenția că aceste măsuri trebuie implementate rapid, dar este important ca ele să fie menținute și pe termen mediu și lung.

O meta-analiză ce a inclus peste 30.000 de profesioniști din sănătate a arătat că cel puțin 1 din 5 prezintă simptome de depresie și anxietate, iar cel puțin 4 din 10 se confruntă cu probleme de somn și/sau insomnie. Datele sunt îngrijorătoare, iar fără măsuri adecvate, situația în București și nu numai se poate dovedi și mai gravă.