Colegiul Medicilor în cazul Tesloianu: „Spitalul este principalul vinovat. Omul acela nu a făcut ce a făcut singur acasă, la el în garaj”

spital spiridon

Presedintele Colegiului Medicilor, prof. dr. Daniel Coriu, se întreaba, referitor la ancheta privind stimulatoarele cardiace refolosite, inclusiv de la persoane decedate, la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi, „cum a fost posibil” ca acest lucru „sa se întâmple într-un spital timp de 5 ani” si subliniaza ca „acest lucru nu putea fi facut de un singur om. Omul acela nu a facut acasa, la el în garaj. Înseamna ca a fost un sistem defect”. Daniel Coriu vorbeste, în interviul acordat HotNews.ro, si despre posibile riscuri pentru sanatatea pacientilor carora li s-a implantat dispozitive cardiace reciclate de la persoane decedate.
El mai afirma ca, în ciuda faptului ca în breasla medicala exista si uscaciuni, „50-60- dintre medicii din România sunt foarte onesti”, iar din ura împotriva breslei medicale, în final, cei care vor avea cel mai mult de pierdut sunt pacientii, care risca sa ramâna fara medici.

Prof. dr. Daniel Coriu este medic primar hematolog si directorul Centrului de Hematologie si Transplant Medular al Institutului Clinic Fundeni din Bucuresti, este doctor în stiinte medicale, iar în octombrie 2020 a fost ales presedintele Colegiului Medicilor din România.

„Cum a fost posibil ca acest lucru sa se întâmple într-un spital timp de 5 ani?”

Daniel Coriu se declara uluit de faptul ca a acest lucru a fost posibil timp de 5 ani, într-un spital de stat, si vorbeste despre „un sistem defect”: „Eu înteleg, din ancheta procurorilor, ca aceste fapte se întâmpla din anul 2017. Principalul semn de întrebare cum a fost posibil ca într-un spital acest lucru sa se întâmple timp de 5 ani. Cum a permis spitalul sa se întâmple asa ceva? Mai ales ca s-au si decontat. Acest lucru nu putea fi facut de un singur om. Înseamna ca a fost un sistem defect.”

Cu toate ca refolosirea dispozitivelor a fost interzisa oficial în România în iunie 2021, presedintele Colegiului Medicilor spune ca nu stie ca aceasta practica sa fi fost folosita nici înainte de acel moment: „Ele au fost interzise în 2021, dar este discutabil daca au fost permise si daca s-au folosit si înainte. Înainte de 2021, eu nu stiu daca au fost folosite.”

În cazul în care ele ar fi fost refolosite, „ar fi trebuit sa existe niste reguli foarte clare, un circuit, flux, niste proceduri de sterilizare, cine ce face. Eu am spus ca poate ca spitalul le are, dar noi nu stim”, subliniaza Daniel Coriu.„Spitalul este principalul vinovat. Ar trebui sa existe proceduri clare”
Daniel Coriu considera ca principalul vinovat în acest caz este Spitalul Sf. Spiridon din Iasi, unde ar fi trebuit sa existe niste proceduri clare: „spitalul nu poate sa plece din aceasta poveste, sa spuna ca a constatat si gata. Din punctul meu de vedere, spitalul este principalul vinovat. Omul acela nu a facut acasa, la el în garaj. Cum este posibil?”

”Orice spital trebuie sa aiba niste proceduri. Asa ceva nu trebuia sa se întâmple niciodata”, este concluzia presedintelui Colegiului Medicilor.

„Eu nu spun ca nu sunt uscaturi în breasla noastra, dar 50-60- dintre medicii din România sunt foarte onesti”

Daniel Coriu vorbeste si despre „pericolul major” reprezentat de ura împotriva breslei medicale, în conditiile în care „eu cred ca 50-60- dintre medicii din România sunt foarte onesti si eu pentru ei lupt. Altfel, plecam demult din functia aceasta (de presedinte al Colegiului Medicilor – n. red.).”

Marele pericol este ca România sa ramâna fara medici, avertizeaza el: „Ceea ce se întâmpla în aceasta perioada, ceea ce fac unii oameni din media, sa distruga încrederea în medici, nu este deloc în regula, iar acest lucru nu se va repara usor.”

„Toti pierdem din acest lucru, dar mai ales pacientii. Medicii se vor descurca, vor practica o medicina defensiva, vor vedea ei, vor selecta, multi vor migra înspre privat. Medicii vor gasi o modalitate sa scape. Dar pacientii ce vor face? Pacientii care vor avea nevoie de ajutor nu vor gasi medici, sa stiti. Acesta este pericolul pe care societatea româneasca chiar nu îl sizeaza? Este atâta ura împotriva breslei medicale. Iar ceea ce vad la televiziuni pur si simplu ma înfioara – tot felul de oameni striga . Dar ai ce sa pui în loc?”, se întreaba presedintele Colegiului Medicilor.