Colegiul Medicilor Iași cere suspendarea responsabilității civile în caz de malpraxis în pandemie

medic familie

Colegiul Medicilor Iaşi cere suspendarea responsabilităţii civile pentru posibilele acuzaţii de malpraxis în condiţii de pandemie, legiferarea actului medical cu depăşire de competenţă în condiţii excepţionale şi stabilirea de criterii naţionale pentru distribuţia echitabilă a resurselor limitate.

„Colegiul Medicilor Iaşi solicită autorităţilor responsabile să rezolve urgent: 1. Stabilirea de criterii naţionale şi asumarea acestora la nivel guvernamental pentru distribuţia echitabilă a resurselor limitate; 2. Suspendarea responsabilităţii civile pentru posibilele acuzaţii de malpraxis medical apărute în condiţii de îngrijiri medicale sub-standard, ca urmare a resurselor limitate din perioada pandemiei; 3. Legiferarea actului medical cu depăşire de competenţă, în condiţii excepţionale, cum sunt cele din actuala pandemie. Aceste cerinţe sunt fundamentale şi urgente, pentru evitarea culpabilizării penale, răspunderii civile şi stigmatizării sociale a medicilor, care demonstrează zilnic profesionalism, devotament şi sacrificiu în lupta cu COVID-19”, se arată într-un comunicat de presă semnat de preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi, conf. dr. Liviu Oprea.

Conform sursei citate, din cauza escaladării curbei îmbolnăvirilor de COVID-19 şi creşterii numărului cazurilor grave în ultima perioadă, stabilirea de criterii pentru distribuirea echitabilă a resurselor limitate reprezintă una dintre problemele urgente.

„Suntem pe punctul de a ajunge, dacă nu am ajuns deja, în anumite zone ale ţării, la raţionalizarea resurselor materiale limitate (de exemplu sistemele de ventilaţie mecanică sau resursele de oxigen din spitale) şi a resurselor umane limitate, în condiţiile unei creşteri susţinute a numărului de pacienţi cu forme severe de COVID-19. Medicii vor trebui să prioritizeze bolnavii care vor primi tratament imediat, în condiţii de resurse limitate, cu riscul pierderii unor vieţi care, în condiţii normale, ar fi putut fi salvate. Prin contrast, în practica medicală obişnuită, din afara crizei, medicii alocă resursele existente tuturor pacienţilor, dând prioritate celor mai grav bolnavi. În absenţa unor criterii asumate la nivel guvernamental, şi nu profesional (…), de utilizare echitabilă a resurselor limitate, există un risc crescut de acuzaţii de discriminare sau omor din culpă”, se precizează în comunicat.

Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor Iaşi, în contextul iminentei depăşiri a resurselor umane specializate în managementul medical al cazurilor de COVID-19 care necesită spitalizare, s-a accentuat o problemă apărută în perioada pandemiei, şi anume, depăşirea competenţei profesionale prevăzută de curriculumul de specialitate.