Colegiul Costache Negruzzi, în zi de sărbătoare

WhatsApp-Image-2022-10-04-at-15.35.48

Sărbătoare a școlii ieșene de prestigiu. Astăzi, Colegiul National „Costache Negruzzi” a deschis oficial seria manifestărilor culturale prilejuite de celebrarea a 127 de ani de existență negruzzistă. Ceremonia de deschidere s-a derulat într-un cadru festiv, în Aula Magna „Mihai Eminescu” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”,  la care au participat și oficialități ieșene.

Într-un octombrie pierdut în file de istorie, se deschideau porțile liceului internat, actualul Colegiu Național „Costache Negruzzi” Iași, la inițiativa lui Spiru Haret și Take Ionescu, pentru a propune conceptul de liceu-model ce urma să adune elita intelectuală a timpului, elevi selectați cu rigoare și profesori străluciți, de mare competență științifică și pedagogică. Astăzi, tradiția a fost dusă mai departe, iar pentru a marca acest lucru, elevii și cadrele didactice ale Colegiului Negruzzi au organizat evenimente inedite în Aula Magna a Universității Cuza. Primul moment festiv, care a încântat sufletele participanților la eveniment, a fost corul școlii Negruzzi.

Camelia Gavrilă – director Colegiul Național „C. Negruzzi” Iași: „Astăzi, acum este ziua mare de sărbătoare pentru că, după izolarea și tristețea retragerii dată de pandemie este prima dată când revenim la un ceremonial care înseamnă solemnitate, fast, prezența comunității, înseamnă a avea alături de noi universitățile mari ale Iașului, autoritățile locale, părinți, elevi, absolvenți, seniorii școlii negruzziste. Ne propunem, pe lângă evocări și mesaje pe care le așteptăm cu interes, să premiem excelența. Sunt în jur de 100 de elevi, mulți dintre ei olimpici sau fac performanță la diferite concursuri naționale și internaționale. Chiar și în perioada pandemică, ceea ce s-a derulat online, noi ne-am asumat tocmai pentru a întreține viu acest spirit al competiției. De asemenea, sunt proiecte, reviste școlare lansate, atmosferă de redacție, o școală pilot media”.

De asemenea, la evenimentul dedicat zilelor școlii Negruzzi a participat inspectorul șef al ISJ Iași, Luciana Antoci.

Luciana Antoci – Inspector General ISJ Iași: „127 de ani de tradiție în excelența ieșeană. Iată, astăzi, moment de celebrare a excelenței pedagogice pe care Colegiul Negruzzi o practică de peste un secol. Vorbim despre una dintre cele mai importante școli din spațiul educațional ieșean, dar și național, atât prin prestigiul corpului profesoral cât și prin vocația de excelență a elevilor și a absolvenților liceului care au dus peste tot în lume vibrația aceasta a spiritului internalist”.

Reprezentanții părinților au fost prezenți la sărbătoarea acestui colegiu de prestigiu.

conf. univ. ing. Cătălin Popovici – președinte Asociația de părinți Negruzzi: „Astăzi este zi de sărbătoare. Spun ‘La mulți ani’ Colegiului Național „C. Negruzzi”, care este pentru acest oraș un simbol și consider că este o sărbătoare a întregului oraș”.

Elevii din anii terminali au povestit cu nostalgie, ce au trăit în cadrul colegiului și au lansat mici sfaturi pentru elevii învățăcei care urca treptele excelenței.

Teodor – elev clasa a XII-a: „Pentru mine, acești ani au însemnat o oportunitate de a mă redescoperi pe mine însumi, de a căuta, de a-mi explora pasiunile, de a mă pregăti pentru viitorul pe care mi-l doresc, de a forma prietenii, de a lua parte la diverse competiții, de a aduce ceva nou acestei școli. De a încerca să îmbunătățesc în proiectele în care am fost implicat, fie ca a fost vorba de Arts Week sau alte ateliere, reviste, de alte activități. Și dacă ar fi să le ofer un gând generațiilor următoare, în calitate de absolvent al clasei a 12-a, le-as spune să-ți caute pasiunile, să exploreze oportunitățile”.

Sărbătoarea negruzzistă se va încheia joi, cu alte evenimente educative dedicate elevilor școlii.