Colectarea selectiva ramane o problema majora in Iasi

Colectarea selectiva a deseurilor ramane una dintre principalele probleme cu care se confrunta judetul Iasi. Garda de Mediu a prezentat astazi situatia grava prin care trece judetul in privinta numarului mare de deseuri. Autoritatile au mentionat ca este important ca intreaga comunitate, inclusiv institutiile publice, cultele religioase si scolile sa se implice activ in valorificarea corecta a deseurilor, pentru a nu exista posibilitatea ca aceastea sa nu mai aiba loc in centrele de colectare.

In prezent, depozitul de deseuri de la Tutora este aproape de limita maxima. Autoritatile cauta solutii pentru a gestiona aceasta situatie. Desi exista tot mai multe campanii de constientizare si informare a cetatenilor cu privire la aceasta situatie, oamenii le ignora.  

Bogdan Cojocaru, Prefect judetul Iasi

Avem nevoie de un efort comun in asa fel incat prin colaborarile pe care dumnealor deja le desfasoara, ISJ si cu alte entitati, inclusiv cu reprezentantii cultelor din judetul nostru pentru a putea constientiza cu totii sa ajungem ca o buna parte din cetatenii judetului sa colecteze selectiv. Este important acest aspect prin prisma faptului ca, la depozitul de la Tutora suntem in momentul de fata din datele prezentate de dumnealor la o incarcare de peste 85%, ceea ce inseamna ca multe deseuri din municipiul Iasi si din judetul nostru ajung la acest centru de colecatre fara a fi separate, fara a fi colectate selectiv, ceea ce inseamna ca fara institutiile publice implicate in acest proces avem nevoie si de participarea cetatenilor in asa fel incat din ce in ce mai multe localitati sa aiba un procent mare de colectare selectiva a deseurilor. Este important pentru ca in cazul in care nu punem in aplicare acest plan, riscam ca depozitul de la Tutora sa fie din ce in ce mai plin si cu siguranta vom contata cu totii ca problemele vor fi din ce in ce mai grave. 

Autoritatile au realizat de-a lungul anilor campanii de informare si sondaje cu privire la modalitatea de colectare a deseurilor. Peste 95% dintre cetatenii intervievati stiu ca trebuie sa colecteze separat si declara ca fac acest lucru, insa daca ne uitam in tomberoane situatia nu este chiar asa.

Catalin Neculau, Director Salubris Iasi

Suntem in al patrulea an in care incercam si reusim si sa facem campanii diverse luna de luna si chiar acum demaram o campanie impreuna cu Primaria municipiului Iasi cu garda de mediu, cu APM-ul, cu autoritatea de mediu tocmai pentru a constientiza iesenii ca a colecta separt este o obligatie. Este o obligatie venita din legile Romaniei. Este o obligatie asumata de Romania la Uniunea Europeana, este o obligatie sa colectam separat 50% din ceea ce aruncam. Suntem acum la un procent de colectare separata a deseurilor de doar 14%, ceea ce este insuficient pentru noi.

Rog iesenii sa incerce sa constientizeze ca a colecta separat este o obligatie iar daca nu o vom face, vom plati foarte multe amenzi catre Uniunea Europeana, cat si pentru bugetul de stat.

Poluarea este problema viitorului orasului Iasi. Colectarea selectiva a deseurilor trebuie sa devina una dintre solutiile care vor stopa acest fenomen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *