Coiful corintic de la Palatul Culturii, pe mâinile restauratorilor

coif 2500 ani 14 ian

Coiful vechi de peste 2.500 de ani pe care un barbat din judetul Iasi il tinea in pod a fost predat de politisti Complexului Muzeal National Moldova, unde va fi restaurat si apoi expus. Specialistii spun ca obiectul are o valoare istorica exceptionala. Coiful corintic din bronz descoperit in 2014 in albia Siretului dateaza din secolul al V-lea î.H.

Coiful a fost predat vineri in custodia Complexului Muzeal National „Moldova” din Iasi de catre Inspectoratul de Politie al Judetului Neamt. Coiful corintic din bronz cantareste 880 grame, are circumferinta de aproximativ 60 cm si inaltimea de 26 cm.

Coralia Costas, sef sectie Relatii Publice

Din primele observatii si estimari, urmeaza a fi confirmate de analizele de laborator, analize stiintifice. Este vorba despre un coif corintic databil din secolele VI-V i.Hr. Un coif care, desigur nu se stie exact cum a ajuns in aceasta zona. Se pare ca este cel mai nordic din Romania ca si descoperire si este datat pin asemanari, prin analogii cu piese similare aflate in alte instituii ale lumii.

In perioada urmatoare se va stabili o comisie formata din restauratori si conservatori ai Centrului de Conservare-Restaurare a Patrimoniului din cadrul muzeului, care se vor ocupa de restaurarea obiectului de patrimoniu.

Maria Geba, sef Centru de Restaurare -Conservare

Vom efectua analize fizico-chimice pentru determinarea naturii materialului din care este confectionar coiful si produsii de coroziune care sunt depusi in cea mai mare parte a acestui obiect, atat exterior, cat si interior.

Vom interveni doar la produsii de coroziune, nu vom indrepta indoiturile pe care le prezinta artefactul, asa cum spun normele de restaurare.

Noi evaluam la o prima analiza macroscopica, ca ar fi vorba de o tabla de cupru, eventual peliculizata, pelicula care sigur nu este continua, nu se afla pe intregul obiect si din aceasta cauza va trebui sa aplicam si un tratament de conservare ulterior care sa il protejeze de factorii de micro-climat.

Un coif asemanator a fost vandut acum cativa ani cu 200.000 de dolari la New York, dar cel din Iasi valoreaza cel putin 400.000 de euro, pentru ca a fost descoperit la mare distanta de Corint. În Grecia Antica, Corintul era cel mai important oras după Atena, fiind locuit inca din epoca de piatră. Pe atunci era unul dintre cele mai importante centre de comert est-vest si ale cultului Afroditei. Orasul era cunoscut prin preturile ridicate aplicate strainilor.