Cogenerarea ar reduce emisiile poluante din Iași

poluare

Foto: Guliver/GettyImages

Resursele regenerabile de energie sunt cea mai buna solutie pentru incalzire, sustine senatorul USR, Marius Bodea care are un proiect integrat, ce ar putea rezolva pe termen nelimitat problema asigurării încălzirii în sistem centralizat pe timpul iernii la Iaşi.

Cu o investiţie totală de 30-35 de milioane de euro, finanţabilă din fonduri nerambursabile, Iaşul ar putea să devină furnizor de energie verde, în loc să achiziţioneze la preţuri exorbitante sute de mii de tone cărbune pentru care plăteşte 10 milioane de euro anual doar pentru efectul poluator şi doar pentru a încălzi 15% din locuinţele din municipiul Iaşi. Potrivit USR, in acest fel s-ar putea face economii importante la bugetul local.

Marius Bodea, senator USR

„Cei care suntem in opozitie trebuie sa prezentam ce am face noi daca am primi aceasta sarcina a orasului Iasi. In plan personal eu nu sunt un sac plin cu lozinci care sa vin sa prezint generalitati. Sa spun ca va fi bine, vom avea un trafic bun in Iasi, vom avea un transport public civilizat si atat. De fiecare data am venit cu documentari serioase, cu calcule, cu sume, cu termene, cu studii de caz. Am luat in serios timpul iesenilor si il iau in serios si pe al meu.

Din pacate, Primăria Iaşi nu a depus nicio cerere pentru finantarea unei astfel de  investiţii în vederea reducerii poluării şi a producerii de energie din surse verzi.

Marius Bodea, senator USR

„Cogenerarea inseamna ca printr-un proces de ardere a unui combustibil care produce energie si energie termică.

Reprezinta folosirea deseurilor menajere in locul combustibililor clasici care sunt extrem de poluanti precum carbunele si gazul metan. Practic, gazul metan este inlocuit cu biometanul captat din gropile de gunoi iar carbunele este inlocuit cu combustibilul reciclat obtinut din acelasi gunoi.”

Iaşul ar fi avut la dispoziţie deja 100 de milioane de euro prin Programul UE POIM – eficienţă energetică 2014-2020 banii necesari pentru a derula întreaga investiţie, insa a pierdut si acest tren pentru ca autoritatile nu au facut niciun demers.