Codul Etic al Profesorilor | Fără atenții și meditații

foto_profesor

A apărut în Monitorul Oficial Codul Etic al Profesorilor. Profesorilor le va fi interzis să facă meditaţii cu elevii de la clasele la care predau. Profesorilor le este interzis să mai ofere meditaţii contra cost elevilor de la clasele unde predau, dar şi să mai primească bani sau alte bunuri materiale de la şcolari sau părinţi.

De asemenea, un profesor trebuie să-i recomande elevului materiale şcolare, deschise şi gratuite, nu să impună elevului materiale şcolare contra cost. În caz contrar, profesorii ar putea fi sancţionati cu avertisment, reducerea salariului, suspendarea din funcţie sau chiar concedierea. Codul se aplică „personalului didactic din sistemul național de învățământ preuniversitar de stat, particular și confesional, responsabil cu instruirea și educația”.

Noul cod de etică din învăţământul românesc ar putea duce la dispariţia programului „after school”.
Potrivit codului, dascălii nu mai au voie să perceapă vreo taxă pentru activităţile desfăşurate în incinta şcolii. Directorii unităţilor de învăţământ se gândesc deja la soluţii pentru ca elevii să poată rămâne la şcoală până la ora 16.00.O soluție pentru ca programul after school să continue ar fi ca acesta să fie gratuit, dar profesorii nu doresc să facă muncă benevolă. Și ar mai fi varianta de finanţare a programului prin sponsorizări făcute de asociaţiile de părinţi.