Codul de procedură penală a trecut de Senat

foto_instanta

Proiectul de lege care aduce modificări la Codul de procedură penală a fost adoptat în plenul de astazi al Senatului, Camera Deputaţilor urmând să dea votul în calitate de for decizional. Iniţiativa legislativă a fost adoptată cu 74 de voturi pentru, 28 de voturi împotrivă şi nicio abţinere.

Proiectul de modificare a Codului de procedură penală vizează transpunerea directivei UE legată de prezumţia de nevinovăţie, printre modificări regăsindu-se şi cea referitoare la distrugerea probelor unei înregistrări obţinute în mod ilegal.

Comisia pentru legile Justiţiei a dat vot favorabil modificărilor Codului deprocedură penală. Au fost 15 voturi „pentru” şi 3 voturi „împotrivă”. Printre amendamentele adoptate de Comisia pentru legile Justiţiei aduse Codului de procedură penală, se numără cel care prevede că procurorii pot distruge probele unei înregistrări obţinute în mod ilegal.

„Probele obţiunute în mod nelegal nu pot fi folosite în procesul penal, fiind lovite de nulitate absolută. (…) Probele şi mijloacele de probă excluse se păstrează sigilate la sediul Parchetului în ce priveşte cauzele aflate în faca de urmărire penală, respectiv al instanţei, în ce priveşte cauzele aflate în curs de judecată”, prevede propunerea CSM, asumată de PSD şi ALDE, adoptată în Comisie.

Un alt amendament se referă la faptul că o persoană poate beneficia de reducerea pedeapsei, pentru un denunţ pe care l-a făcut, doar dacă acesta este făcut într-un termen de maximum şase luni de la data la care persoana a luat la cunoştinţă de săvârşirea infracţiunii. Senatul este primă cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.