Cod rosu de inundatii pe Prut

apa prut
https://youtu.be/-oGJiD1chGk

Până joi, la ora 12.00 este emis cod roșu de inundații pe râul Prut, sector amonte Acumularea Stânca Costeşti (judeţul Botoşani), cod portocaliu de inundații până în data de 26.06.2020 ora 12,00 pe râul Siret – sector
amonte Acumularea Galbeni, Siret – afluenţii mici aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Suceava în județele Galați și Iași, pe râul Bârlad în județele Galați, Vaslui și Iași, pe râu Başeu (judeţul Botoşani), pe cursul de apă Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Prut – sector amonte Ac. Stânca Costeşti (judeţul Botoşani), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Drânceni(judeţele: Vaslui şi Galaţi) şi Prut – sector aval Ac. Stânca Costeşti – amonte S.H. Drânceni – ca urmare a tranzitării ȋn regim controlat prin Ac Stânca Costeşti a viiturilor formate anterior ȋn amonte de intrarea ȋn ţară (judeţele: Botoşani, Iaşi şi Vaslui).

La ora 12.00 la intrarea în țară, la stația hidrometrică Oroftiana nivelul depășea cu 85 cm cota depericol, iar tendința este staționare, iar în aval, la stația hidrometrică Rădăuți-Prut nivelul este +24 cm Cotade inundație, debitul având valoare de 862 mc pe secundă – tendința este în creștere, tot pe râul Prut la stația hidrometrică aval Acumularea Stanca s-a atins cota de pericol cu 12 cm, tendința este de staționare.

Tot în județul Botoșani în acumularea Curtești de pe cursul de apă Dresleuca s-a depășit faza II de apărare cu 7 cm, tendința este de staționare.

În județul Iași pe râul Prut la stația hidrometrică Petrești s-a înregistrat o creștere de mărimi de apărare cu 88 cm Faza I de apărare, și tendința este în crestere. La fel și pe cursul de apă Jijia în județul Iași la stația hidrometrică Chiperești cu 5 cm faza I de apărare. În acumularea Pârcovaci, amplasată pe râul Bahlui la ora 12,00 nivelul a atins faza I de apărare și s-au efectuat manevre de evacuare controlate.

La celelalte lucrările cu rol de apărare împotriva inundațiilor nu s-au înregistrat depășiri ale mărimilor de apărare, creșterile de niveluri fiind nesemnificative.

Pentru atenuarea în siguranță a viiturii la acumularea Stânca Costești s-au efectuat manevre de evacuare de debite controlate, pentru a nu crea efecte negative în aval. În acest sens angajații Administrației Bazinale de Apă Prut- Bârlad prin Sistemele de Gospodărire a Apelor monitorizează tranzitarea viiturii de pe cursul de apă Prut. Au fost informate UAT-urile limitrofe râului Prut și folosințele din aval. S-au mai efectuat manevre controlate de evacuare la acumulările Călimănești și Movileni pe cursul de apă Siret din județul Galați, aflate în administrarea SC. Hidroelectrica S.A.

Un eveniment nefericit s-a produs, ieri 22.06.2020 în zona localității Gușiței din comuna Dimitrie Cantemir din județul Vaslui, unde au s-au înregistrat precipatii de 48 l/mp în interval de o oră (17,50-18.50), scurgerile de pe versanți cauzând decesul unei persoane în vârstă.

Cursul de apă Elan și afluentul Câșla nu tranzitează zona locuită a satului Gușiței. Echipele Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad sunt pregătite să intervină cu materiale și utilaje, fiind impusă starea de vigilență maximă și monitorizarea permanentă, în cazul în care situația meteo se va intensifica.

Totodata, personalul administrației prin Sistemele de Gospodărire a Apelor Botoșani, Iași, Vaslui și Galați aplică regulile de exploatare a lucrărilor de gospodărire a apelor, supraveghează continuu barajele, digurile şi instalaţiile de evacuare a apelor mari şi a altor lucrări hidrotehnice şi urmăresc aparatura de control pentru verificarea comportării lucrărilor din administrare.