Cod portocaliu de vreme rea

Sharing is caring!

Avem cod portocaliu de vreme rea, în intervalul 25 februarie- 1 martie. Sunt anunțate temperature foarte scăzute, atât noaptea, cât și în timpul zilei. Ieșenii sunt sfătuiți să stea la adăpost în această perioadă. De asemenea, sunt avertizați să își parcheze mașinile în zone ferite.

Meteorologii anunță că, în perioada 26 februarie – 1 martie, județul Iași se află sub cod portocaliu de vreme rea. Sunt anunțate temperature foarte scăzute, atât
noaptea cât şi ziua.
Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 şi -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 şi -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzaţia
de frig.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Iaşi recomandă cetăţenilor ca pe timpul manifestării fenomenelor să se adăpostească în locuințe sau alte spații care asigură protecția și să evite deplasările în zone cu arbori, panouri sau stâlpi de electricitate care ar putea fi afectați de vremea rea.

De asemenea, pentru limitarea pagubelor cauzate de vânt, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite.
Totodata, în contextul temperaturilor scăzute şi precipitaţiilor specifice sezonului rece, evitați să plecaţi la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă, totuşi, deplasarea este necesară, informaţi-vă despre:

Starea drumurilor naţionale la numerele de telefon: 021.9360, 021.264.33.33, 021.264.33.34 ale Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii rutiere (Dispecerat Drumuri Naţionale).

În ceea ce priveşte starea drumurilor judeţene, cetăţenii sunt sfătuiţi să sune la numărul de telefon al Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor Iaşi – 0232.255.961.

Pentru circulaţia pe drumurile publice pe timp de iarnă, înainte de a pleca la drum, autoturismele vor fi pregătite astfel:
– se va verifica bateria şi sistemul de pornire al autoturismului;
– se va verifica sistemul de încălzire şi dezgheţare precum şi ştergătoarele de parbriz;
– se va verifica funcţionarea farurilor şi a luminilor de avarie;
– se vor dota cu lanţuri antiderapante şi unelte de îndepărtare a zăpezii.

În cazul în care autoturismele rămân blocate, în trafic, în afara localităţii, datorită viscolului, pompierii ieşeni recomandă următoarele măsuri:
– se va opri autoturismul pe partea dreaptă a drumului;
– se vor porni luminile de avarie şi se va prinde o bucată de material textil de antena radio ori la geam;
– se va anunţa evenimentul la 112;
– se va rămâne în autoturism până la sosirea forţelor de intervenţie;
– se va porni motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior. Când motorul funcţionează, se va deschide uşor geamul pentru ventilaţie. Se va curăţa periodic zăpada de pe ţeava de eşapament;
– se va aprinde lumina în interiorul maşinii pe timp de noapte, pentru ca echipajele de salvare să o poată localiza mai uşor.

shares