Cod portocaliu de ninsori abundente și viscol în Vrancea și alte patru județe! Se va depune strat consistent de zăpadă

ninsori

ANM a emis două avertizări meteo cod portocaliu și cod galben pentru acest weekend. Vrancea se află sub incidența codului portocaliu de ninsori abundente și viscol, care a intrat în vigoare astăzi la ora 10:00 și expiră duminică, 29 ianuarie, la aceeași oră.

Potrivit meteorologilor, în județele Vrancea, Buzău și în zona de munte a județelor Prahova, Dâmbovița și Argeș va ninge abundent și se va depune strat de zăpadă consistent.

În județele Vrancea, Buzău și în zona de munte a județelor Prahova, Dâmbovița și Argeș va ninge abundent (35…50 l/mp) și se va depune strat de zăpadă consistent. Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…65 km/h și vor fi perioade în care va fi viscol și vizibilitate scăzută. (hartă și text: meteoromania.ro)

.

Pentru prevenirea unor situaţii de urgenţă, ISU Vrancea a publicat o serie de recomandări pe pagina oficială de facebook:

– Informaţi-vă permanent asupra condiţiilor meteorologice şi evoluţiei acestora;

– Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților;

– Pentru că temperaturile vor fi destul de scăzute, verificaţi sobele, centralele termice şi coşurile de evacuare a fumului;

– Utilizaţi mijloacele de încălzire fără defecţiuni sau improvizaţii;
nu suprasolicitaţi instalaţia electrică;

– Înainte de a pleca la drum, echipaţi-vă corespunzător autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, etc.);

– Evitaţi orice călătorie dacă nu este absolut necesară;

– Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

– Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu traversați râurile prin apă și nu vă apropiați de malurile acestora;
evitaţi orice călătorie dacă nu este absolut necesară;

– Conduceți prudent și fiți foarte atenți la drum, în special în afara localităților.