Cod galben de canicula in Moldova

Valul de căldură se va menține în cea mai mare parte a Moldovei, unde toate judetele sunt afectate de codul galben. Temperaturile maxime vor fi de 33…37 de grade, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă. Acest lucru a dus la cresterea numarului de pacienti la Unitatea de primiri urgente.

Chiar daca medicii trag un semnal de alarma cu privire la riscurile la care se expun, oamenii continua sa stea in soare si miezul zilei cand sunt inregistrate temperaturi care depasesc 35 de grade. Cei mai afectati sunt copii si varstnicii, care au boli cronice.

Diana Cimpoesu, medic sef UPU-SMURD Iasi:

„Apar mai frecvent accidente vasculare, cerebrale, infarcte miocardice acute, decompensari metabolice sau cardiovasculare, crize hipertensive”.

Medicii au cateva recomandari pentru populatie in aceasta perioada.

Diana Cimpoesu, medic sef UPU-SMURD Iasi

„Consumul de apa trebuie sa fie de peste 3 litri la un adult, si sa se evite consumul de alcool, care poate duce la pierderea starii de constienta la caderea in mediul exterior, de asemenea atunci cand cineva munceste in constructii si trebuie sa se hidrateze adecvat si sa evite efortul in caldura.”

Valul de caldura va persista si in urmatoarea perioada motiv pentru care autoritatile locale au laut masuri suplimentare. Primăria Municipiului Iași va încheia un protocol de colaborare cu Crucea Roșie – Filiala Iași și va înființa puncte de prim-ajutor în cele cinci centre de cartier (Păcurari, Nicolina, Tătărași, Alexandru cel Bun și Frumoasa). Centrele sunt dotate cu aer condiționat și automate de apă potabilă, iar în zilele de avertizare de cod galben / portocaliu, voluntarii instruiți ai Crucii Roșii vor acorda asistență de specialitate persoanelor care au nevoie de ajutor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *