Cocktail de pesticide în fructele și legumele din comerț

Deși le considerăm produse naturale și sănătoase, în epoca pesticidelor tocmai ele pot avea mai multe chimicale decât ne imaginam. Potrivit studiului unei publicații londoneze, peste 120 de urme de pesticide diferite au fost descoperite în cele mai contaminate 12 fructe și legume. Valorile maxime admise au atins niveluri record la struguri, portocale și salată verde.
Ministerul Sănătății îndeamnă romanii la consumul a cel puțin 5 tipuri de fructe și legume pe zi, însă, potrivit specialiștilor, majoritatea acestor produse sunt stropite cu pesticide care depășesc limita admisă de Uniunea Europeana. Folosite excesiv, aceste chimicale pot provoca boli grave consumatorilor de natură neurogenerativă sau chiar cancer.
Vasile Stoleru – prorector USV Iași
„Pesticidele sunt nocive, mai ales în condițiile în care sunt utilizate irațional și acest lucru se poate de foarte multe ori să poată fi pus în evidență prin prisma faptului că, consumul alimentelor care sunt însoțite sau contaminate de aceste substanțe active care se găsesc în fructe și în legume, trec mai departe prin zona lanțului alimentar și în organismul uman, producând diferite probleme, atât la copii, cât și la persoanele adulte, culminând de cele mai multe ori cu boli de natură neurogenerativă sau boli de diferite vorbe ale cancerului.” 01.45
Deși majoritatea consumatorilor români evită importurile, nici fermierii nu iau măsuri de prevenție. Potrivit specialiștilor în horticultură ecologică, micii fermierii nu țin cont de prognoză, de avertizare și aplică tratamente nerațional asupra plantelor, reușind astfel contaminarea legumelor. Ingrijorător este că România a ajuns pe locul 5 european în clasamentul cantităților de pesticide cumpărate anual.
Vasile Stoleru – prorector USV Iași
„Atâta timp cât nu există o monitorizare permanentă și un control, și să spunem prin legislație să-ți impună anumite tratamente, să nu le poți efectua în cadrul unei ferme, este greu de presupus că în perioada următoare, consumul de pesticide, în agricultura României va scădea, iar România este una dintre țările fruntașe la consumul de pesticide, în agricultură.”
Cei care se ocupă cu comercializarea acestor substanțe, oferă consultanța necesară fermierilor. Puțini însă, mai țin cont de aceste aspecte.
Florentina Vrânceanu – specialist în horticultură
„Pentru a pune pe piață, produse atât sigure pentru noi, cât și calitative, le recomandăm să facă tratamente de prevenție, să respecte doza recomandată de producător și timpii de pauză între tratamente, dar mai ales timpii de pauză până la recoltare, respectiv consum. Știm bine că este mult mai puțin costisitor și cu un efect mult mai bun, un tratament efectuat la timp, preventiv, decât un tratament efectuat în scop curativ, când deja cultura noastră poate suferii pierderi.”
Conștienți de faptul că, nici un produs nu mai este 100% sănătos, ieșenii se protejează așa cum cred că este mai bine și preferă să cumpere mai des de la țăranii din piețe, decât din magazine, acolo unde majoritatea produselor vin din import.
„Au atâtea pe ele. Și îngrășăminte în exces și apoi umblă legătura, prin câte mâini nu a trecut până a ajuns la noi. Chiar și pământul, solul de unde au fost recoltate. Deci, și acele a fost stropit cu îngrășăminte. Suntem prea sănătoși la câte mâncăm.” ne-a povestit un ieșean.
„Se depune praful, poate mai sunt și din sol ceva substanțe care sunt dăunătoare organismului.
Reporter: Credeți că toate sunt stropite cu pesticide?
Consumator: Ce este import sigur că da, și la noi mari producători, marea majoritate.”
În ultimii ani, specialiștii au prezentat mai multe metode prin care clienții se pot proteja. Este indicat ca, atât fructele cât și legumele să fie spălate cu apă din abundență. De asemenea, exista și soluții speciale recomandate pentru curățarea acestora.