Coadă la Centrul de Transfuzii Iași, după ce primarul Chirica a anunțat că va da 500 de lei donatorilor. Proiectul nu a fost încă votat în CL

Zeci de ieseni s-au adunat dis de dimineata la Centrul Regional de Trasnfuzie Sanguina, pentru a dona sange. 

Minunea s-a intamplat la o zi dupa ce primarul Mihai Chirica a anuntat ca va acorda un stimulant banesc pentru fiecare donator. 

Cei care au venit dimineata pentru donatie,  erau in mare parte tineri, iar pentru cei mai multi experienta este unica. 

Apelurile nenumarate ale medicilor ieseni dar mai ales  stimulentul  in valoare de 500 de lei promis de Primaria Iasi a  adunat peste 50 de persoane in fata Centrului de Transfuzii  inca de la primele ore ale diminetii. 

Pe unii i-a motivat ajutorul banesc promis de primarie, si au venit pentru prima data in viata lor sa doneze.

La televizor s-a auzit ca este foarte mare nevoie de sange . Eu am venit pentru o cunostinta.  Am auzit de bani, dar nu am venit neaparat numai pentru bani”, a spus un ieșean.

Altii au venit pentru ca au inteles cat de mare este nevoia de sange , iar promisiunile Primarului nu au ajuns la urechile lor. 

Verteran in donare de sange, Vlad considera ca donarea de un semn de solidaritate pentru semeni sIi nu trebuie  stimulata de bani:

Nu, nu este bine. Prima data trebuie sa se asigure ca cei care fac aici procesul de donare, au tot ceea ce le trebuie . De la echipamente, la toate si genul acesta de anunturi se fac in colaboirare cu cei de aici, sis a se asihure ca pot sa gestioneze fluxul de donator. 

Cei de la Centrul Regional de Transfuzii Iasi au fost luati prin surprindere de valul mare de donatori.  La ora  9 erau inregistrati50 de donatori, un numar urias I comparatie cu celelate zile care media donatorilor nu depasea zilnic 40 de persoane.   

Incercam, ne straduim. Am fost luati prin surprindere de numarul mare de donatori , dar ne bucuram ca ca stocurile insuficiente care exista la nivelul centrului si UTS urilor.”, a declarat Dr. Alina Plesu.

Cei care au ales sa vina astazi la centrul de Transfuzii nu au fost rasplatiti cu banii promisi de primarul Iasiului  deoarece abia saptamana viitoare  va fi dezbatut si votat acest proiect de catre consilierii locali. 

Stimuletul  va fi acordat pentru primii 1000 de donatri, acest numar de oameni ar putea salva viata a 100 de pacienti. 

Mihai Chirica- primarul Municipiului Iasi:

Eu cred ca pe langa aspectul de voluntariat pe care trebuie s ail aiba aceasta actiune a fiecarui cetatean, indifferent de nationalitate, etnie, religie, de a duna sange pentru a salva vieti. Trebuie sa venim si cu un stimulant material. Si s-a vazut ca efectul incepe sa se simta. 

Zilele trecute medicii au anuntat ca in spitale este o lipsa acuta de sange, iar numarul donatorilor este redus la un sfert.  Mai mult de atat, o mare parte dintre operatii au fost amanate, iar Institutul Regional de Oncologie Iasi  persoanlul medical a fost nevoit sa se descurce cu o singura unitate de sange pentru fiecare sectie. 

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!