CNN: „Serviciile secrete americane au avertizat administratia Biden despre iminenta unui atac din partea Hamas!” De ce nu au fost avertizati partenerii israelieni?

Comunitatea serviciilor de informații din SUA a realizat cel puțin două evaluări bazate parțial pe informații furnizate de Israel, avertizând administrația Biden cu privire la un risc sporit de conflict palestiniano-israelian în săptămânile premergătoare atacului seismic de sâmbătă din sudul Israelului, potrivit unor surse familiare cu informațiile, a relatat CNN.

O actualizare din 28 septembrie a avertizat, pe baza mai multor fluxuri de informații, că gruparea teroristă Hamas era pregătită să intensifice atacurile cu rachete peste graniță. O telegramă din 5 octombrie a CIA avertiza, în general, cu privire la posibilitatea tot mai mare de violență din partea Hamas. Apoi, la 6 octombrie, cu o zi înainte de atac, oficialii americani au difuzat rapoarte din Israel care indicau o activitate neobișnuită a Hamas – indicii care acum sunt clare: un atac era iminent.

Niciuna dintre evaluările americane nu a oferit detalii tactice sau indicații privind amploarea copleșitoare și brutalitatea absolută a operațiunii pe care Hamas a desfășurat-o la 7 octombrie, spun sursele. Nu este clar dacă vreuna dintre aceste evaluări americane a fost împărtășită cu Israelul, care furnizează o mare parte din informațiile pe care SUA își bazează rapoartele.

Israelul, Gaza și Cisiordania se află, de asemenea, pe o listă de „puncte fierbinți” inclusă aproape zilnic în ședințele de informare a oficialilor de rang înalt, a declarat o persoană care primește aceste ședințe.

Evaluările de informații sunt redactate pentru a informa factorii de decizie politică și pentru a le permite acestora să ia decizii.

„Problema este că nimic din toate acestea nu este nou”, a declarat una dintre sursele familiare cu informațiile. „Este ceva ce a fost istoric, în mod normal, între Hamas și Israel. Cred că ceea ce s-a întâmplat este că toată lumea a văzut aceste rapoarte și a zis: „Da, desigur. Dar știm cum va arăta acest lucru”.

Dar evaluările au făcut parte dintr-un val de avertismente la nivel înalt transmise administrației Biden atât de către propria comunitate de informații, cât și de către aliații din Orientul Mijlociu în ultimul an, ridicând semne de întrebare cu privire la faptul dacă SUA și Israelul au fost adaptate în mod corespunzător la acest risc.

Un oficial de rang înalt dintr-o țară arabă din regiune a declarat că țara sa a exprimat în mod repetat îngrijorarea oficialilor americani și israelieni cu privire la faptul că furia palestinienilor atinge un nivel periculos. „Dar ei nu ne-au ascultat niciodată de fiecare dată când i-am avertizat”, a declarat oficialul.

Un diplomat din Orientul Mijlociu aflat la Washington, DC, a declarat, de asemenea, pentru CNN că guvernul lor a avertizat în mod repetat Casa Albă și oficialii serviciilor de informații americane cu privire la acumularea de arme Hamas și la furia palestinienilor, care era gata să explodeze.

„Armele care există în Gaza depășesc imaginația oricărei gândiri”, au avertizat ei, a spus diplomatul. „Armele care există în Cisiordania, prin intermediul Hamas, devin, de asemenea, o problemă reală, iar controlul Hamas asupra Cisiordaniei este o problemă reală.”

„Acest lucru a fost spus la fiecare întâlnire din ultimul an și jumătate”, a adăugat diplomatul.

Iar în februarie, directorul CIA, Bill Burns, a declarat în fața unei audiențe de la Georgetown School of Foreign Service că este „destul de îngrijorat de perspectivele unei fragilități și mai mari și a unei violențe și mai mari între israelieni și palestinieni”.

„Nu aș ajunge la concluzia că, comunitatea de informații nu urmărea acest lucru de la un nivel strategic – de fapt, o făceau”, a declarat un oficial american pentru CNN.

Cu toate acestea, aceste avertismente strategice nu i-au ajutat cu nimic pe oficialii americani sau israelieni să prevadă evenimentele din 7 octombrie, când peste 1.000 de luptători Hamas au trecut granița în Israel într-o operațiune care avea să se soldeze cu peste o mie de morți israelieni. Pentru cei mai mulți oficiali americani și israelieni care urmăreau informațiile, se așteptau la o nouă rundă de violențe la scară mică din partea Hamas – poate niște tiruri de rachete pe care Iron Dome al Israelului le va intercepta, a explicat o sursă familiarizată cu informațiile.

„Dacă am fi știut sau dacă am fi știut de un atac iminent împotriva unui aliat, am fi informat în mod clar acel aliat”, a declarat vineri secretarul Apărării, Lloyd Austin.

Înalți oficiali ai administrației Biden – precum și actuali și foști oficiali din serviciile de informații – continuă să spună că rămân concentrați pe criza actuală și insistă că este prea devreme pentru a analiza modul în care a fost ratată planificarea unui atac de o asemenea amploare.

Mai mulți actuali și foști oficiali din domeniul serviciilor de informații, precum și unii legislatori informați cu privire la serviciile de informații americane, au respins ideea că eșecul de a furniza un avertisment tactic cu privire la atac a fost responsabilitatea SUA – deoarece o mare parte din rapoartele de informații americane privind Gaza provin în primul rând din Israel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *