Clinica de Arsi de la Iasi si-a deschis portile

clinica ars

Astazi, primii 7 pacienti au fost transferati in Clinica de Arsi, din vechea cladire in noua locatie, cu ajutorul medicilor de la SMURD. Decizia vine la doua saptamani de la inuagurarea oficiala, moment la care a participat si ministrul demis al Sanatatii, Sorina Pintea.  Totusi, clinica marelui ars nu functioneaza la capacitate maxima.

In aceasta dimineata, in jurul orei 6.30, primii doi pacienti cu arsuri grave au fost transferati din Clinica de Chirurghie Plastica si Reparatorie, care functioneaza intr-un spatiu improvizat, in noua Clinica de Arsi. Pe parcusul zilei, alti cinci pacienti, cu mai putine arsuri pe corp, au fost si ei transferati pentru continuarea tratamentului de specialitate.

Prof. dr. Diana Cimpoesu, medic sef UPU SMURD Iasi: „Echipele medicale lucreaza langa acesti pacienti si, daca apar pacienti noi, ceea ce nu ne dorim, evident, dupa interventia de urgenta, SMURD-ul, Ambulanta, ei vor fi internati in spatiul nou creat, care indeplineste conditiile epidemiologice pentru ingrjirea pacientilor cu arsuri”.

Totusi, clinica marelui ars, asa cum o numesc medicii de la Iasi, nu functioneaza la capacitate maxima. Este nevoie de inca 72 de medici, asistenti si brancardieri. Posturile au fost scoase la concurs, iar pe locurile de asistenti sunt si cate 7 candidati pe post.

La momentul inaugurarii, peste 200 de oameni, alaturi de ministrul demis al Sanatatii, Sorina Pintea, au vizitat cladirea reabilitata.

Sorina Pintea, ministrul demis al Sanatatii: „Este mai generos si mai spatios fata de cel pe care il avem la Timisoara, dotarile sunt identice, dar aici a fost provocarea mai mare, fiind vorba de o cladire istorica, ce a fost atat de frumos reabilitata. O unitate pentru marii arsi de care aveam nevoie, stiti foarte bine”.

In clinica sunt 5 paturi pentru marii arsi, 10 pentru cei care au arsuri pe o suprafata mai mica de 20 la suta din corp si alte 5 locuri pentru terapie intensiva.

Cladirea in care functioneaza clinica de arsi a fost reabilitata si renovata cu 40 de milioane de lei, iar lucrarile au durat 8 ani de zile. Alte 11,5 mil de lei au fost investite in aparatura medicala. Inaugurarea clinicii a fost amanata de 17 ori, din diverse motive. Intr un final, inaugurarea s-a facut pe 16 octombrie.