Clienții vor primi 100 de lei, dacă distribuitorii nu vor citi contoarele la termen

Ce-trebuie-sa-stie-toti-romanii-despre-contoarele-de-energie-electrica.-Multi-fac-aceasta-greseala-si-se-pot-trezi-cu-facturi-uriase-la-curent-1280x720

Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a anunțat că distributorii care nu vor citi contoarele o data la 6 luni, în cazul energiei electrice și în termen de 3 luni pentru gaze naturale vor fi obligați să plătească 100 de lei consumatorilor.

În prezent se află în dezbatere publică două modificări ale standardelor de distribuţie la energia electrică şi la gaze naturale, care prevăd astfel de măsuri, pentru că amenzile prevăzute de lege sunt mici.

„Avem în dezbatere publică două modificări ale standardelor de distribuţie la energia electrică şi la gaze naturale şi vom obliga distribuitorii care au sarcina citirii contoarelor, pentru că distribuitorii citesc contoarele, care depăşesc acest termen de 6 luni în cazul energiei electrice şi de 3 luni la gaze naturale şi nu s-a citit contorul, automat trebuie să plătească o compensaţie pentru acei clienţi căroara nu le-au citit control. Compensaţia, propunerea noastră este de 100 de lei. Bănuiesc că în momentul în care nu vor citi un milion de contoare şi au de plătit 100 de milioane de lei, o să-i coste şi o să fie preocupaţi de asta”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE, pentru Digi 24.

Cliențiii pot trimite în fiecare lună indexul contorului pentru facturare.

„Vreau să vă spun ceva foarte important: fiecare consumator are dreptul de a citi contorul şi de a trimite indexul contorului în fiecare lună. Pe factură trebuie să fie un număr dedicat de autocitire, un interval de timp care să nu fie mai scurt de 5 zile şi de obicei se dă un interval mai lung în care orice client poate să sune, să se identifice şi să dea indexul. Acest lucru se poate face şi prin aplicaţia pusă la dispoziţie de majoritatea furnizorilor. În momentul în care se face autocitire, se comunică indexul, furnizorul este obligat să factureze”, a explicat Zoltan Nagy-Bege.