Claudiu Năsui (USR): Bugetarii câștigă, în medie, cu 45% peste cei din sectorul privat

claudiu nasui

foto: wall-street

Media salariilor din sectorul bugetar este cu 45% față de media salariilor din sectorul privat, transmite deputatul USR Claudiu Năsui, într-o postare pe Facebook.

„În 2008, salariul mediu brut de la stat era mai mare decât cel din privat cu 827 de lei pe lună. În 2020, diferența de salariu mediu între stat și privat a ajuns la 2.120 de lei pe lună. Pe net în fiecare lună bugetarii câștigă în medie 1.155 de lei în plus la salariu decât românii care muncesc în privat. Anul trecut cheltuielile de personal ale statului au crescut cu 7,6 miliarde de lei (+7,5% față de 2019). Și numărul, și salariile funcționarilor au crescut. Escrocheria politică e clasică. Mai întâi cresc cheltuielile, după care vor să crească taxele. Modelul acesta ne va duce fix la faliment. Un aparat bugetar care tot crește apăsând pe un mediu privat puternic îngreunat de birocrație și taxe nu va funcționa”, a scris deputatul.

Claudiu Năsui a specificat că aparatul de stat trebuie redus și a susține că a dorit să reorganizeze ministerul Economiei, pe vremea când conducea acest minister, dar premierul PNL l-a blocat. 

„Să ne uităm și la cifrele de anul ăsta. La luna septembrie cheltuielile de personal crescuseră cu 1,7 miliarde de lei față de anul trecut. Iar salariul brut în administrația publică a ajuns la 8.583 de lei pe lună. Adică cu 2.851 de lei pe lună peste salariu mediu al tuturor românilor. Aparatul de stat trebuie redus. Avem prea multe sinecuri, prea multe agenții, prea multe pile, prea mult activ de partid salarizat doar pentru a face politică. Privilegii cu tona, toate pe spatele contribuabililor. Cât am fost ministru, am început o reorganizare care presupunea o reducere a unui minister mamut cu 40%. Noul ministru și premierul, care se pretind liberali, au oprit rapid reorganizarea și au lăsat totul așa cum era. Nu de alta, dar să faci reorganizare deranjează activul de partid salarizat din bani publici. Dar fix asta trebuia făcut în toate ministerele”, a conchis fostul Ministru al Economiei.