Claudiu Iordache, unul dintre liderii Revoluţiei de la Timişoara, a murit. Familia spune că acesta a fost diagnosticat greşit

claudiu iordache

Foto: Claudiu Iordache / Facebook

Claudiu Iordache, lider al Revoluției și cetățean de onoare al Timișoarei s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook al acestuia.

Revoluționarul a murit sâmbătă, 20 noiembrie. Familia crede că bărbatul a fost diagnosticat greșit.

„Cu două săptămâni în urmă şi-a sărbătorit ziua de naştere împreună cu noi, în bucurie şi voie bună, împărtăşindu-ne gânduri pentru prezent şi planuri pentru viitor, planuri pentru cărţile la care lucra şi a căror publicare o pregăteam împreună, dar mai ales pentru Crăciun, Sfânta Sărbătoare a Naşterii Domnului Iisus, pe care o aştepta cu nerăbdare de copil, cu bucurie nespusă în suflet, precum în fiecare an al vieţii noastre. A plecat atât de neaşteptat, de nedrept, încât şocul plecării sale este copleşitor, striveşte sub greutatea lui cuvintele care ar încerca să înţeleagă. Ar fi putut fi în viaţă în acest moment dacă aceia chemaţi în ajutorul vieţii lui ar fi pus un diagnostic corect, urmat de un tratament salvator. Dacă empatia, umanitatea le-ar fi condus paşii pe drumul salvării unei vieţi. Din nefericire, nu a fost să fie aşa. Şi el a plecat”, anunţă familia, pe Facebook.

Claudiu Iordache s-a născut în 3 noiembrie 1942. A participat la Revoluția Română din 1989, fiind membru în Comitetul Revoluționar înființat în balconul Operei din Timișoara. A înființat în 20 decembrie 1989 în balconul Operei din Timișoara, în zilele Revoluției Române. A fost membru în Consiliul Provizoriu de Uniune Națională, Timiș (1990), parlamentar în Adunarea Constituantă (deputat) (1990-1992), vicepreședinte Comisia de cultură a Camerei Deputaților (1990-1991), președintele Comisiei de prietenie România-Franța (1990 -1991), prim-vicepreședinte Frontul Salvării Naționale (1990 -1991), membru fondator al partidului „Convenția Solidarității Sociale” (1992), președinte Partidul „A Treia Forță” (1995), consilier de Stat la Președinția României (2004).

A fost unul dintre cei care s-au opus iniţial Punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, din martie 1990, cel care propunea lustraţia. Iordache a considerat la acea vreme că acest lucru era îndreptat strict împotriva lui Ion Iliescu. Mulţi ani mai târziu, admitea că ar fi trebuit să susţină ca Punctul 8 de la Timişoara să se fi aplicat în societatea românească. ”I-am fi împiedicat să pună mâna pe România”, afirma el..

A fost anchetat de Securitate între anii 1972 și 1973, conform dosarului CNSAS cu numărul 180609

A fost poet, dramaturg, prozator, eseist, membru al Uniunii Scriitorilor, iar din 2014 era şi cetăţean de onoare al Timişoarei.