CJ Suceava câștigă la Curtea Europeană de Justiție litigiul cu societatea de avocatură care blocase proiectul gropii de la Mestecăniș
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat dreptate Consiliului Județean Suceava în litigiul cu privire la depozitul de deșeuri de pe Mestecăniș. Procesul de la CJUE a blocat punerea în funcțiune a acestui depozit, localitățile din zona de munte a județului fiind nevoite să plătească sume mai mari pentru transportul deșeurilor la distanțe de zeci de kilometri.
De fapt, după un lung periplu prin diferite instanțe, s-a ajuns ca în februarie 2019, Tribunalul Cluj să respingă excepția de inadmisibilitate referitoare la capacitatea procesuală de folosință a Societății Civile Profesionale de Avocați AB & CD, dar admite două excepții de inadmisibilitate pentru motivul că AB & CD nu justificase calitatea sa procesuală activă și interesul său de a exercita acțiunea cu privire la groapa de deșeuri. AB & CD a declarat recurs la Curtea de Apel Cluj, iar CJ Suceava a formulat un recurs incident, iar apoi a cerut strămutarea cauzei de la Cluj, Înalta Curte de Casație și Justiție admițând cererea și strămutând dosarul la Curtea de Apel Târgu Mureș.
AB & CD nu a invocat o vătămare a propriilor drepturi, ci a interesului public și a drepturilor avocaților care o compun, susținând că depozitul de deșeuri din Pojorâta avea un impact puternic asupra acestora din urmă și, potențial, asupra sănătății persoanelor care trăiesc în regiunea în cauză, precum și asupra turismului.
Instanța a avut anumite îndoieli cu privire la conformitatea cu dreptul UE – art. 9 alin. (3) din Convenția de la Aarhus – având în vedere că societățile civile profesionale de avocați nu au personalitate juridică iar statutul profesiei de avocat le recunoaște capacitatea procesuală de folosință în calitate de reclamantă sau pârâtă numai pentru litigiile născute din desfășurarea activității profesionale. În acest context, în 2022, Curtea de Apel Târgu‑Mureș a hotărât să suspende judecarea cauzei și să adreseze CJUE întrebări preliminare. Practic, în funcție de decizia CJUE, se poate decide la Târgu Mureș într-o formă sau alta cu privire la calitatea procesuală.
După ce a analizat mai multe motive, CJUE a decis că „Articolul 9 alineatul (3) din Convenția de la Aarhus trebuie interpretat în sensul că nu se opune unei reglementări naționale în temeiul căreia unei entități juridice, alta decât o organizație neguvernamentală de protecție a mediului, nu i se recunoaște calitatea procesuală activă pentru a ataca un act administrativ care nu îi este adresat decât atunci când invocă încălcarea unui interes legitim privat sau a unui interes legat de o situație juridică în legătură directă cu obiectul său de activitate”.