CJ Iasi solicita Guvernului preluarea a peste 600.000 mp din Fortus pentru dezvoltarea unor investitii private

fortus

Consiliul Judetean solicita Guvernului trecerea din domeniul public al statului si din administrarea Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a 456.000 mp de teren intravilan, peste 157.000 mp de teren extravilan si a constructiilor amplasate pe acestea.

In luna decembrie a anului trecut, CJ Iasi a solicitat AAAS preluarea activului functional de pe platforma Fortus in vederea includerii acesteia in proiecte de dezvoltare a judetului Iasi. Potrivit unui raspuns al AAAS, in prima faza trebuie modificat memorandumul aprobat de Guvern cu privire la mandatarea AAAS pentru stingerea creantei detinute de aceasta la Fortus.

Pe terenul solicitat de CJ Iasi se afla amplasate sectiile de Forja grea, mecono sudura, otelarie electrica, tratamente tehnice secundare, turnatoria de otel, utilaj tehnologic complex greu, modelarie, halda de zgura Ciurea, SRA si gospodarie apa.

„In ultima perioada, mai multi potentiali investitori s-au adresat Consiliului Judeţean laşi pentru punerea la dispoziţie a unor terenuri, construcţii sau alte facilităţi similare pentru implementarea unor afaceri. Cum în proprietatea Judeţului laşi nu avem astfel de imobile am identificat la autorităţile publice locale unele terenuri pe care se pot face dezvoltări industriale dar care la această dată sunt fără utilităţi publice. O locaţie care ar putea asigura suportul logistic pentru dezvoltarea economică a judeţului laşi o reprezintă platforma FORTUS. Configuraţia acestei proprietăţi care dispune de hale lndustriale, cu toate utilităţile, acces transport feroviar şi la şoseaua de centură a Municipiului laşi poate fi inclusă într-un plan de dezvoltare care să determine, pe termen mediu şi lung, cresterea competitivitatii intregii regiuni. In aceeasi zona, Consiliul Judetean Iasi are implementate proiectele Parcul Ştiinţific şi Tehnologic Tehnopolis şl Centrul Expoziţional Moldova. Solicităm preluarea în proprietate a activului funcţional de pe platforma FORTUS în vederea includerii acesteia în proiecte de dezvoltare a Judeţutui laşi”, se spune in referatul Consiliului Judetean.