CJ Iași cere Guvernului respectarea legii privind A8

Autostrada-Unirii-A8

Conducerea Consiliului Județean Iași a solicitat Guvernului României si Ministerului Transporturilor reanalizarea și corectarea Planului Investițional pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Transport pentru perioada 2020-2030.

Consiliul Județean susține că dezvoltarea infrastructurii rutiere trebuie să se realizeze echilibrat, oferind în toate zonele Uniunii Europene aceleași posibilități pentru cetățenii săi. Autostrada A8 ar trebuie evaluată de executiv după criterii care să țină cont de particularitățile economice ale Regiunii Nord – Est și a caracterului de regiune de frontieră a Uniunii Europene, precum și de potențialul de cooperare transfrontalieră.

Consiliul Judetean mai amintește că exista Legea nr. 291 din 2018 privind aprobarea obiectivului de investiții Autostrada Iaşi – Târgu Mureş.

Pentru finalizarea efectivă a construcţiei, recepționarea şi deschiderea circulaţiei pe cele două tronsoane de autostradă termenele sunt 31 decembrie 2026 pentru tronsonul Ungheni-Iasi-Targu-Neamt respectiv 31 decembrie 2030 pentru tronsonul Targu Mureş-Targu-Neamţ.