CJ Iași ar putea să platească din nou spitalul mobil de la Leţcani

spital letcani

Asociația de Dezvoltare Intercomunitara Euronest si Consiliul Judetean Iasi au pierdut primul proces legat de investitia in spitalul mobil de la Letcani. Procesul intentat de ADI Euronest contesta rezultatele unui control efectuat de Camera de Conturi in iulie 2020.

La acea dată, inspectorii financiari au aplicat o amendă de 60.000 lei şi au stabilit un prejudiciu cert de 64,9 milioane lei, reprezentând întreaga valoare a contractului de construirea a Spitalului mobil de la Lețcani, ridicat pentru pacienții Covid. Decizia Tribunalului nu este încă definitivă.

”Curtea de Conturi prejudiciul acolo este întreaga sumă. Au transmis evident după cum bine știți și către instituțiile abilitate ale statului român să facă verificări să dispună măsuri, Euronest a contestat, iar instanța nu a făcut altceva decât să valideze în integralitatea sa raportul Curții de Conturi. Și eu ca și dumneavoastră, ca toți ieșenii avem obligația să știm ce s-a întâmplat la Lețcani și evident toți acești bani investiți din banii contribuabililor ieșeni trebuiesc recuperați. Eu sper să plătească în fața ieșenilor și banii să fie recuperați de la toți cei care au orchestrat această excrocherie ce s-a întâmplat la Lețcani.”- a declarat Costel Alexe, președente CJ Iași

Liderul consilierilor județeni PSD Iași a precizat că acest proiect a fost exploatat politic și în special de reprezentanții PNL Iași. Totodată acesta susține că decizia nu este una definitivă, fapt pentru care nu se pot face precizări concrete despre situația spitalului.

”Este adevărat că există o amendă dată pentru o serie de neconformități legate de implementarea acestui proiect, neconformități care înțeleg, în cea mai mare parte au fost remediate de către reprezentanții asociației de dezvoltare Euronest, cei care au răspuns în mod activ de implementarea acestui proiect. Înțeleg de asemenea că există o hotărâre care nu este definitivă și care vizează o contravenție dată pe ceea ce înseamnă implementarea acestui proiect. Eu cred că toate aceste aspecte vor fi lămurite și cred că nu ar trebui să facem dintr-un țânțar, armăsar, până la momentul la care lucrurile nu vor fi clare.”- a declarat Cristian Stanciu, lider grup consilieri județeni PSD Iași

Achiziţionarea spitalului mobil de la Leţcani a fost iniţiată de Consiliul Judeţean în primăvara anului 2020, în contextul pandemiei de coronavirus, noua unitate medicală asigurand 250 de paturi suplimentare, dintre care 100 pentru terapie intensivă. Fondurile necesare achiziţiei au fost asigurate în comun de CJ Iasi şi autorităţile similare din judeţul Neamţ.