CJ Galați a aprobat noi proiecte de modernizare prin PNRR

foto: bvau

Proiect de modernizare a clădirii Bibliotecii „V.A Urechia”, fost sediu al Comisiei Europene a Dunării. Consiliul Județean a aprobat, în cadrul ultimei ședințe, un proiect de modernizare a actualului sediu al bibliotecii, o clădire de patrimoniu construită acum peste 120 de ani. Investiția, în valoare de  7.616.119 lei, presupune ample lucrări de reabilitare și eficientizare energetică.

„Fostul sediu al Comisiei Europene a Dunării este un reper cultural al întregii nații, nu doar al Galațiului. Este o clădire care respiră istorie și în jurul căreia s-au scris pagini întregi din poveștile de altădată ale portului Galați. De mai bine de jumătate de secol, această bijuterie arhitecturală este sediul Bibliotecii <V.A Urechia>.

Am pregătit, împreună cu echipa Consiliului Județean și cu cei de la bibliotecă, o amplă investiție de reabilitare, modernizare și eficientizare energetică a clădirii, în cadrul unui proiect de peste 1,5 milioane de euro, totul cu respectarea regulilor impuse de către Direcția Județeană de Cultură Galați.  

Pe lângă lucrările de reabilitare, de înlocuire a instalațiilor degradate și de montare a unor sisteme moderne de climatizare, vom instala centrale de tratare a aerului pentru zona colecțiilor speciale, sisteme inteligente de gestionare a consumului de energie, recuperatoare de căldură cu performanță ridicată și sisteme de producere a energiei verzi, inclusiv pompe de căldură aer–apă pentru primăvară şi toamnă, astfel încât să fie redus consumul de gaz natural”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

De asemenea, au fost aprobate proiecte de investiții și pentru două clădiri administrative care aparțin Consiliului Județean, în valoare de 5.925.028 de lei. Proiectele au fost depuse deja spre finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Recepția definitivă a actualei clădiri a Bibliotecii “V.A Urechia” a avut loc în 1896. În Palatul Comisiei Europene a Dunării funcţionau Secretariatul General, biblioteca şi se ţineau şedinţele plenare. De asemenea, tot aici era păstrată și arhiva instituției.

În timpul primului război mondial, Palatul Comisiei Europene a Dunării a fost puternic bombardat, astfel că în perioada iunie 1922 – mai 1923 a fost proiectată reconstrucția din temelii a acestui edificiu. Comisia Europeană a Dunării a funcţionat în acest spaţiu până la desfiinţarea sa, din 1948. Din 1968, în această clădire funcționează Biblioteca „V.A. Urechia”. De aproape două decenii, această clădire se află pe lista monumentelor istoric

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!